Орешарски към студентите: Вие сте бъдещите лидери

Ученичка припаднаха от вълнение заради среща с премиера

Орешарски към студентите: Вие сте бъдещите лидери | StandartNews.com

София. "Когато аз се обучавах в аулите на УНСС, често моите преподаватели се обръщаха към нас като към бъдещи мениджъри и министри. Тогава ние се усмихвахме скептично. Днес вие не правете същото, когато аз кажа - да, сред вас са бъдещите ни лидери". Така започна словото си към студентите от УНСС премиерът Пламен Орешарски вчера, където е и дългогодишен преподавател.

Точно в 9,30 министър-председателят прекрачи прага на университета, посрещнат от десетки студенти. Докато вървеше към аула "Максима", Орешарски си спомни с вълнение за първия си академичен ден. "Добре си спомням и цялото университетско обучение - тук на същите тези студентски банки, впрочем днес са малко по-добри от преди", шеговито каза премиерът. И обясни на студентите, че четирите години на обучение ще изтекат като миг. "Използвайте това време пълноценно, четете и упражнявайте мисълта си, защото е важно да научите колкото може повече, но още по-важно е да изградите мирогледа, да усвоите начина на мислене", посъветва бъдещите висшисти Орешарски. След това той обясни на студентите, че неговото поколение е било изправено пред много предизвикателства.

"Допуснахме много грешки, не винаги намирахме най-верните решения, понякога бяхме колебливи, друг път избързвахме. Въпреки това успяхме да се приобщим към европейските общности", призна още премиерът. Малко по-късно при поднасянето на венци пред паметника на първооснователя на университета проф. Стефан Бобчев Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, който го придружаваше, бяха пресрещнати от група протестиращи, които скандираха "Оставка". Тогава обаче проф. Стати Статев, ректор на УНСС помоли скандиращите да запазят минута мълчание по време на поднасянето на венци.

Веднага след церемонията Пламен Орешарски отпътува за Садава, където откри новото училище, строящо се вече 30 години. "Участвам в церемонията тук, защото в миналия си мандат съм финансирал това училище", обясни премиерът. За новата учебна година Орешарски дари всеки от 220-те ученици в ОУ "Гео Милев" с енциклопедия "Британика", като взе участие в кампанията на в. "Стандарт" - "Книга за първия учебен ден". По време на церемонията премиерът съобщи, че страната ни е на път да извоюва и евросредства за образование за следващите седем години. Докато коментираше, че образованието ще е приоритет на правителството, обаче вниманието му бе отнето от шестокласничка, която припадна. Вики бе облечена в национална носия и бе натоварена с мисията да държи погачата, с която да се почерпят официалните гости. Момичето обаче не издържа на напрежението и колабира и бе изнесено настрани. За щастие се свести след няколко минути и обясни, че от сутринта не била хапвала нищо и гладът в съчетание с вълнението й изиграл лоша шега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай