Понеделник,

Оптимизират работата на висшите училища на три стъпки

От: Failed to load user -
2301
Оптимизират работата на висшите училища на три стъпки
A
A
A

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков заяви в ефира на БНТ, че "висшето образование се нуждае от промени и младите хора да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнесa."

"Министерството подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки, като една от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50 % от субсидиите да отиват според качеството на образованието и качеството на студентите", каза още той.

"В тези приоритетни професии ще предвидим няколко механизма, с които да повишим интереса. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрактивно, за да има повече желаещи да отидат в тези специалности", продължи зам.-министърът.

Относно специалностите, за които няма желаещи и дали те ще отпадат от учебната програма, Денков отговори: "Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които са атрактивни, те да могат да обучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите, които може да искат от студентите. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности."


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията