Вторник,

Оптимизират работата на висшите училища на три стъпки

От: Failed to load user -
Оптимизират работата на висшите училища на три стъпки
A
A
A

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков заяви в ефира на БНТ, че "висшето образование се нуждае от промени и младите хора да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнесa."

"Министерството подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки, като една от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50 % от субсидиите да отиват според качеството на образованието и качеството на студентите", каза още той.

"В тези приоритетни професии ще предвидим няколко механизма, с които да повишим интереса. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрактивно, за да има повече желаещи да отидат в тези специалности", продължи зам.-министърът.

Относно специалностите, за които няма желаещи и дали те ще отпадат от учебната програма, Денков отговори: "Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които са атрактивни, те да могат да обучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите, които може да искат от студентите. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности."

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички