Нови учебни програми от 1 до 5 клас

Нови учебни програми от 1 до 5 клас | StandartNews.com

Нови учебни програми от 1 до 5 клас предлага образователното министерство. Какви нови умения и знания се предвижда да усвояват децата?

В учебната програма по български и литература например освен основните познания е разписано овладяването на дигитална компетентност - като писане на SMS-и на кирилица или писането с електронни средства, както и използването на електронни речници, предава Би Ти Ви.

Като други ключови умения в програмата са записани „инициативност и предприемачество". А това на практика означава, че първолаците ще четат подходящи за възрастта им реклами, ще описват продукт с думи и изречения, ще участват в ролеви игри за покупко-продажба.

Денис е първи клас и е от децата, които носят телефон в училище. Засега не пише SMS-и.
В училище той ще се учи да пише на кирилица, а не с числа и букви на латиница. И още от учебната програма за първи клас - по предмета „Технологии и предприемачество" децата се предлага да усвоят икономически понятия като цена, стока труд, услуга.

Предложенията за промени идват от образователното министерство.

„Осъвременяването на учебните програми изцяло е продиктувано от това да сме адекватни на съвремието да запазим едновременно с това добрите традиции на началното училище", разясни Рени Радлова- експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание".

„Електронни учебници изключително много изоставаме в това отношение и винаги се придържаме към хартиения носител, който е много традиционен, но той не е доброто за един съвременен ученик", посочва и Диян Стаматов, директор на училище.

Синдикатите са на мнение, че промените не са в полза на ученика:

"Опасното е, че учениците се натоварват много повече, още от първи клас имаме повече часове по математика - нещо, което би трябвало да се случи по-късно", смята Юлиан Петров - Синдикат „Образование", КТ „Подкрепа".

А по музика за първолаците е предвидено да разпознават основни музикални жанрове като валс и марш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай