Над 180 случая на агресия в добричките училища

Над 180 случая на агресия в добричките училища | StandartNews.com

Справка за регистрираните случаи на агресия та образователния инспекторат в Добрич от началото на учебната година досега показва, че има 183 случая на агресия между ученици в 83-те училища в областта. Основно, по думите на педагози и психолози в училищата децата се заплашват и упражняват вербална агресия едно над друго в социалните мрежи. Чатовете изобилствали с псувни и заплахи от типа на "Ще те чакам след училище и ще те пребия".

Проверката показала, че в училищата има и друг вид агресия - на родители над учители. Училищни психолози споделиха, че не са редки случаите, в които преподаватели били заплашвани със саморазправа от родители заради това, че детето им има ниски оценки по даден предмет.

От началото на учебната година досега са регистрирани осем случая на насилие, извършено от учител или родител спрямо ученик, като с два от тях се занимава Детска педагогическа стая, а с другите - местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

32 са установените случаи на насилие от ученик или родител над учител, като основно се касае за вербално насилие, няма физическа агресия.

Най-много са случаите на агресия между самите ученици - 183 броя, като при 60 от тях е установено, че има физическа агресия между децата. Почти толкова на брой - 55, са случаите на вербална агресия, а в 11 има установен психически тормоз.

От образователния инспекторат заявяват, че за първи път се обобщава такава информация, но тенденцията, макар и без база за сравнение, е че агресията в училище се увеличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай