Мениджър смени банка с класна стая

Мениджър смени банка с класна стая | StandartNews.com

Завършили в чужбина наши младежи избират учителската професия - поне за две години

Българските ученици предпочитат млади учители, сочат проучвания. В същото време обаче младите хора, избрали класната стая, са нищожен процент от всички преподаватели. А и онези, които я изберат, често пъти се отказват още след първите години.

Има обаче една организация, която прави възможно младите не просто да влязат в класните стаи, а и да променят представата на децата що е учене и как то може да промени техния свят. Това са преподавателите на "Заедно в час". Неотдавна около 1000 млади хора се кандидатираха в поредната кампания на организацията за преподаватели в българско училище, а избраните бяха едва 70. Те ще прекарат две години в класната стая, преди да се отправят към други проекти или предизвикателства. Като за това време променят не само съдбите на младите хора, а и своите.

Значителна част от учителите на "Заедно в час" са учили в чужбина, преди да се завърнат в България и да влязат в класната стая.

Да станеш учител за тези хора е не просто да прекарваш част от времето си в класната стая. А да направиш малка стъпка по пътя на това светът да се превърне в по-хубаво място за децата, които имат по-труден достъп до училище, знания и успехи.
Панайот Панайотов е един от тези преподаватели. Той започва средното си образование в Математическа гимназия "Д-р. Петър Берон" във Варна. През 2004-а заминава за Румъния, където посещава Интернационалното американско училище в Букурещ (AISB), а накрая завършва гимназия в Интернационалното училище в Белград (ISB) по програмата на Международната бакалауреатска организация. В крайна сметка интересите му го отвеждат в Лондон, където завършва висшето си образование в Лондонския университет по икономика, LSE, по мениджмънт, икономика и стратегия. Извън икономическите си интереси обаче по време на следването си той организира и води кръжоци по рисуване и помощни сесии по икономика, а в свободното си време играе баскетбол в университетския отбор.

Панайот обаче живо се вълнува от каузата на организацията "Teach for All" и темата за равния достъп на младите хора до качествено образование. След време решава да се превърне в част от тази кауза. След завръщането си у нас кандидатства и става учител по английски в 17 СОУ към "Заедно в час", където идеята му е да допринесе за изграждане на младите хора като лидери.

Димитър Апостолов пък завършва бакалавърска степен по международна политика и икономика в Middlebury College, САЩ, и специализира европейска публична администрация по време на своята магистратура в Maastricht University, Холандия. Преди да вземе своето решение да влезе в класната стая, работи като проектен мениджър в УниКредит Булбанк в продължение на шест години. През този период взема активно участие в най-различни социални проекти, свързани с интеграцията на чужденци у нас чрез тренировки по футбол.

Димитър става член на екипа на "Заедно в час", защото има кратък, но незабравим опит като учител и треньор, който би искал да продължи и развие. Вижда преподавателската дейност като свое призвание, чрез което се надява да промени себе си и учениците си, така че всички да постигнат потенциала на своите възможности. Димитър е от новите попълнения на организацията, като ще се превърне в един от учителите по програмата от септември 2015.

Мария Милева завършва средно образование през 2009 година, след което напуска България, за да следва мечтата си. Нейният избор пада върху университет в Дания, откъдето получава бакалавърска степен по международен мениджмът. През последните 6 години Мария пътува до пет от седемте континента на света. Разказва, че целта й е да открие отговор на един въпрос - как да направим света по-добро и красиво място за всички. Отговорът, който открива у самата себе си, е, че "промяната започва от сърцето на човека". Мария се стреми да вдъхновява, да пробужда любопитство и да предизвиква положителна промяна. А това ще й помогне при работата с малките, които имат живо любопитство към света около себе си.
Тя вярва, че всички деца заслужават равен старт, подкрепа и любов и иска да работи за постигане на това. Твърди, че измерва успеха "в усмивки".

Георги Желязков е възпитаник на Испанската езикова гимназия "Мигел де Сервантес". Завършил е международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски" и впоследствие прави магистратура по международна хуманитарна дейност в Испания и Швеция. Георги изкарва успешни стажантски програми в Испания, Белгия и Уганда. След това обаче решава да се завърне в България. Тук намира поле за изява на интереса си към работата с деца и младежи. През пролетта на 2013 г. завършва курса за инструктори "Играя и работя с деца", организиран от НЧ "Бъдеще сега". Оттогава се развива в сферата на неформалното образование, като известно време е фасилитатор на приключенско-образователни програми.
Мотивацията му да стане част от семейството на "Заедно в час" идва от желанието му да подпомага проекти за развитие - както международни, така и такива, които се раждат на общностно ниво. Георги в момента преподава испански език в 144 СОУ в София.

Йорданка Георгиева пък завършва средното си образование в природо-математическата гимназия в гр. Благоевград, а бакалавърската си степен по право в университета в Нюкасъл, Великобритания. През 2013-2014 г. е президент на българското общество в университета, а по време на следването си работи и като фотограф, преводач, в университетския вестник и библиотека. Работата на Йорданка в "Заедно в час" започва през 2012-а, когато се присъединява към екипа от стажанти на организацията на територията на Великобритания. Решението да продължи кариерата си като учител на "Заедно в час", определя като "съвсем естествено и логично", породено от желанието й да бъде от хората, работещи за позитивната промяна в България. "Не мога да се примиря със застрашения от изчезване авторитет на професията учител и с вероятността на децата на България да им преподават хора, които не вярват в безкрайния им потенциал и светлото им бъдеще", казва Йорданка, която в момента преподава английски език в Самоков.

Още в училищните си години Никол Истилиянова се сблъсква с различни методи на обучение и култури. Учила е в Американския колеж в София, а средното си образование завършва в Англия. След края на гимназията решава да остане на Острова и записва "Политика и международни отношения" в университета в Манчестър. Има и магистратура по радио и телевизионна журналистика от университета в Салфорд, Манчестър. Като ученичка се присъединява към множество доброволчески организации като Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и "Стъпка за България", където има възможността да работи с деца от социални домове. В Англия пък помага на ученици от начален курс след часовете и oтговаря за ученическия вестник.

Докато следва в университета, Никол става главен редактор на вестника на българските студенти във Великобритания "BG Студент", като в същото време е и представител на "Заедно в час", "Обединени идеи за България" и "Тук-Там" за Манчестър. През последната си година като студентка оглавява българското студентско общество към университета в Салфорд, като организира множество събития за българските си колеги. По-късно решава да се присъедини към "Заедно в час", защото вярва, че образованието е пътят към по-добро бъдеще за България. С нетърпение очаква да влезе в класната стая и да работи усилено за успеха на всяко дете, докато в същото време се забавлява и научава нови неща от своите ученици. Никол преподава английски език в София.

Богдана Денчева e бакалавър по връзки с обществеността, младши анализатор във Фондация "Медийна демокрация" и един от председателите на Клуба на стипендиантите към Фондация "Конрад Аденауер". Мечтае да отговаря на въпроса "Какво работиш?" само с няколко думи и дължи много от успехите си на Езиковата гимназия в Ловеч. Като студент избира масовите комуникации, защото вярва, че думите имат трансформираща сила. Годините на практика я научават, че сходствата между организирането на музикални концерти, координирането на институционални проекти и креативното писане за реклами на бързооборотни стоки са повече от различията: всеки проект се нуждае от цел и от желание да даваш, от същото се нуждаят и повечето хора. Решава да стане част от "Заедно в час", защото иска да е пряко отговорна за реформите в образователната система и защото вярва, че по-доброто бъдеще е възможно, когато възрастните се вслушват в думите на децата. Надява се с нейна помощ някой ден все повече пораснали деца да могат да отговарят на въпроса "Какво работиш?" с "Работя онова, за което мечтаех като малък, и знаеш ли - чувството е чудесно". "Избрах английски език, защото с негова помощ децата ще могат да правят промени в света, без на всяка цена да променят своето място в него. Това да си разбран и приет глобално точно такъв, какъвто си, е велико усещане и то им принадлежи", казва тя.

Мнозина от учителите на "Заедно в час" след завършването на програмата остават в образователната сфера, като работят по други сходни проекти в тази област. При това далеч не всички успяват да изкарат до края на двугодишния срок - между 20 и 30% от тях отпадат всяка година. По време на учителството си те получават редовна подкрепа и педагогически насоки, но са и често атестирани за начина, по който се справят с предизвикателствата в училище. Младите преподаватели често имат срещи за обмен на опит, получават училищни наставници, както и 59 дни допълнително обучение по самата програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай