"Майце си" затрудни всеки втори зрелостник

"Майце си" затрудни всеки втори зрелостник  | StandartNews.com

Откъсът от „Майце си" на Христо Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много зрелостниците на задължителната матура по Български език и литература тази година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН), които обявиха резултатите днес.

Зам-министърът на образованието Ваня Кастрева обясни, че едва 43.5% са разпознали Ботевата творба. Процентът на двойките на изпита по БЕЛ е доста по-голям в сравнение с този миналата година. Шестиците пък са много по-малко, уточниха от министерството.

Близо 3400 са двойките по всички предмети, а отличните оценки - 7057. Пълните шестици са само 61, а слабите оценки на матурите тази са общо 8162. Над 1667 зрелостници имат двойки и на двете матури.

Средният брой точки за страната общо за изпитите по български език и литература и по избираем предмет е 61.77 или оценка 4.65, добавиха от МОН.

„Резултатите са съизмерими с предишни години и няма драстични промени в успеваемостта на учениците, изключвайки регион Кърджали", заключи Кастрева.

От избираемите предмети най-слаби оценки традиционно има по география и икономика и история и цивилизация, като се отчита увеличение на двойките спрямо предишни години", посочи още тя и изтъкна, че най-вероятно учениците са подценили учебното съдържание.

По-добри резултати се наблюдават по английски, философски цикъл, физика и астрономия. Отличните оценки на изпитите по избираем предмет са 10 150.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай