Красен Кралев призова децата да загасят компютрите и да излязат да спортуват

Красен Кралев призова децата да загасят компютрите и да излязат да спортуват | StandartNews.com

Трябва да се увеличи срокът за отдаване на спортните бази

За по-дълъг срок на отдаване на спортната база ще настоява министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно от негово изказване по време на посещението му в Бургас по повод инициативите, включени в Европейската седмица на спорта #BeActivе.

„Ще настоявам в новия Закон за спорта да влезе коренно различно отношение към спортните бази. Трябва да се развържат ръцете на кметовете, на областните управители и да се даде възможност за по-голям срок, повече от 30 години, за отдаването на тези бази, защото по-голямата част от тях са общинска собственост. И когато тази инвестиция бъде призната като разход на дадена компания, мисля че като начална стъпка ще бъде достатъчно. Защото забелязваме, че там, където има нова или подновена спортна инфраструктура, децата веднага я запълват", заяви Кралев.
Министърът и кметът на Бургас Димитър Николов поздравиха участниците в междуучилищния турнир по футбол за деца „Бургас 2015 в спортен комплекс „Звездичка".

„Огромна чест и удоволствие за мен е да съм в Бургас и да гостувам на детски клуб „Звездичка" по повод Европейската седмица на спорта. През тази седмица пропагандираме здравословния начин на живот и ви моля да накарате повече ваши приятели и родителите си да се раздвижат, да бъдат по-активни със спортните занимания. Защото спортът е не само здраве, но възпитава силни личности и силни характери. Нещо, което ще ви трябва оттук нататък в живота. За това загасете компютрите и излезте навън да спортувате", призова децата Кралев.

Министърът подчерта, че Бургас е едни от емблематичните за българския спорт градове и неслучайно е избран за Европейски град на спорта за тази година.

„Благодарение на усилията на кмета Димитър Николов за възстановяване на спортната инфраструктура в града през последните години, благодарение на частната инициатива на сърцати хора, благодарение на клубове като „Звездичка", аз съм убеден в бъдещите успехи и спортното развитие на града. Пожелавам успех на кмета, да продължи по същия начин да се грижи за спортната инфраструктура и да имате условия да спортувате", каза още Кралев.

Министърът посочи, че „Арена Бургас" ще бъде една от най-големите зали в страната със закрита лекоатлетическа писта, което много оскъпява залата, но й придава друг тип присъствие на картата на спортните съоръжения в България.
„Това е изключително важен за целия български спорт проект и аз ще лобирам пред Министерски съвет той да бъде подкрепен в максимална степен", заяви Кралев.

Председателят на детски футболен клуб „Звездичка" благодари на министъра за това, че е уважил спортния празник и че през всичките години на изграждане на клуба Министерството на младежта и спорта и Община Бургас са помагали.
„Красен Кралев е първият министър на спорта, който толкова дружелюбно и приятелски се отнася към спортните инициативи на град Бургас и винаги ни подкрепя в нашите проекти, каза кметът Димитър Николов. - Ние изграждаме спортна инфраструктура както за най-малките деца в детските градини, яслите и средните училища, така и за професионален и аматьорски спорт. Подкрепа за това получаваме ежедневно от министър Кралев, за което аз му благодаря. Убеден съм, че и в бъдеще ще ни подкрепя".

Министър Кралев и кметът Димитър Николов присъстваха също на откриването на детска футболна площадка в ОДЗ №7 „Райна Княгиня" в комплекс „Славейков. По-късно се присъединиха към празника на Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов" в града по повод православния празник на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Двамата посетиха и боен клуб "Аякс", където бяха посрещнати лично от двукратната световна шампионка по киокушинкай Гергана Апостолова.

По-късно Красен Кралев се присъедини към участниците в спортния празник в Ямбол, организиран от Общината с подкрепата на ММС, където наблюдава демонстрации на състезателите от клуба по спортни танци „Тандем Тийм" – Ямбол и СК „Карате Киокушинкай". Министърът подари топки и футболни екипи, осигурени от БФС, на ФК „Тунджа 1915" – Ямбол.
В събитието се включи и 18-годишният европейски шампион по бокс Даниел Асенов, който се присъединява към лицата на кампанията Ивет Лалова, Станилия Стаменова, Александра Жекова и мъжкия ни национален отбор по волейбол.

По-рано през деня министърът инспектира състоянието на база „Спартак" в Созопол, собственост на Националната спортна база, където в момента се провежда Републиканското първенство по полицейска лична защита за служители на МВР.
Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай