Сряда,

Корнелия Маринова: Поставяме детето в центъра на образователния процес

От: Failed to load user -
3102
Корнелия Маринова: Поставяме детето в центъра на образователния процес
A
A
A

Новият законопроект за предучилищното и училищното образование има нова философия, която поставя личността на детето в центъра на образователния процес, затова е изключително необходимо приемането му. Това каза на среща с учители и директори в Благоевград народният представител от ПП ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по образование Корнелия Маринова. Дискусията бе организирана от депутата Даниела Савеклиева. В срещата участва и главният секретар на министерството на образованието и науката Красимир Вълчев.

Корнелия Маринова подчерта, че в законопроекта е заложено отваряне на училището към родителската общност и местната власт. По думите й това е един основополагащ закон, който 4 години търпи развитие и е заложил на приемствеността.

„За нас е сериозен проблем отпадането на ученици от училище, което не е никак малък процент. Стремежът ни е чрез приемането на този законопроект да бъде запазен интересът на детето към училището от начален до гимназиален етап, като по този начин ще се справим с отпадането на учениците от системата", коментира Маринова.

По думите й тревожна е и ниската грамотност, а това поставя въпроса за учебните програми и учебните планове, които трябва да са разтоварени от задължителността, а да се набляга на практичността. Според нея сега липсва свобода на учителите в учебните заведения, която да им даде възможност да определят проблемите, да ги дискутират и да ги решат.

По време на дискусията стана ясно още, че в изработването на Проектозакона за предучилищното и училищно образовани досега са се включили близо 400 специалисти и са обработени над 3000 предложения. Заместник-председателят на парламентарната образователна комисия Корнелия Маринова бе категорична, че вносителите на законопроекта са отворени за предложения и допълнения, които ще бъдат разгледани и обсъдени в парламентарната образователна комисия с особено внимание преди второто четене на законопроекта.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички