Корнелия Маринова: Поставяме детето в центъра на образователния процес

Корнелия Маринова: Поставяме детето в центъра на образователния процес | StandartNews.com

Новият законопроект за предучилищното и училищното образование има нова философия, която поставя личността на детето в центъра на образователния процес, затова е изключително необходимо приемането му. Това каза на среща с учители и директори в Благоевград народният представител от ПП ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по образование Корнелия Маринова. Дискусията бе организирана от депутата Даниела Савеклиева. В срещата участва и главният секретар на министерството на образованието и науката Красимир Вълчев.

Корнелия Маринова подчерта, че в законопроекта е заложено отваряне на училището към родителската общност и местната власт. По думите й това е един основополагащ закон, който 4 години търпи развитие и е заложил на приемствеността.

„За нас е сериозен проблем отпадането на ученици от училище, което не е никак малък процент. Стремежът ни е чрез приемането на този законопроект да бъде запазен интересът на детето към училището от начален до гимназиален етап, като по този начин ще се справим с отпадането на учениците от системата", коментира Маринова.

По думите й тревожна е и ниската грамотност, а това поставя въпроса за учебните програми и учебните планове, които трябва да са разтоварени от задължителността, а да се набляга на практичността. Според нея сега липсва свобода на учителите в учебните заведения, която да им даде възможност да определят проблемите, да ги дискутират и да ги решат.

По време на дискусията стана ясно още, че в изработването на Проектозакона за предучилищното и училищно образовани досега са се включили близо 400 специалисти и са обработени над 3000 предложения. Заместник-председателят на парламентарната образователна комисия Корнелия Маринова бе категорична, че вносителите на законопроекта са отворени за предложения и допълнения, които ще бъдат разгледани и обсъдени в парламентарната образователна комисия с особено внимание преди второто четене на законопроекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай