Понеделник,

Коларова видя системен пропуск в помощните училища

От: Администратор -
1695
Коларова видя системен пропуск в помощните училища
A
A
A

Русе."Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката". Това заяви в Русе служебният образователен министър доц. Коларова след разпоредената от нея проверка във всички помощни училища в София след случая "Ана-Мария".

От думите й стана ясно, че от МОН са изискали веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. "

Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Тя обясни, че няма информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение. "Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти, непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна. Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите, те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още доц. Коларова.

МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична министър Коларова.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички