Коларова видя системен пропуск в помощните училища

Коларова видя системен пропуск в помощните училища | StandartNews.com

Русе."Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката". Това заяви в Русе служебният образователен министър доц. Коларова след разпоредената от нея проверка във всички помощни училища в София след случая "Ана-Мария".

От думите й стана ясно, че от МОН са изискали веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. "

Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Тя обясни, че няма информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение. "Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти, непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна. Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите, те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още доц. Коларова.

МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична министър Коларова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай