Клисарова: Университетите не губят, ако намалим таксите

Клисарова: Университетите не губят, ако намалим таксите | StandartNews.com

София. "Университетите няма да пострадат финансово затова, защото ще бъдат намалени студентските такси във връзка с новите предложения за финансиране на вузовете".Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в интервю за предаването "Нещо повече" по БНР. Тя коментира намеренията на кабинета за намаляване на студентските такси.

Повече млади хора ще бъдат включени във висшето образование, ако таксите за специалностите намалеят, каза министърът. И продължи с думите: "Това е залегнало и в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020-а, а именно хората между 20 и 35 години до 36% да бъдат включени и да имат висше образование".

Само 4,5 % от хората с висше образование остават безработни. Това показва, че колкото повече висшисти има, толкова те по-лесно ще си намират работа и ще се намали младежката безработица, обясни Клисарова. И уточни, че студентското кредитиране е друг начин за привличане на повече хора във висшето образование. "Когато съберем тези два механизма, ние минимизираме социалния фактор, т.е., без да зависи от доходите на семейството си, всеки млад човек ще има достъп до висше образование", коментира още министърът.

Клисарова разясни и за дискусията на време на заседанието на образователната комисия в парламента. "Всички и цялата комисия стигнахме до извода, че не трябва да има професионален бакалавър, а бакалаврите с колко кредита ще завършват и как ще бъдат разпределяни тези кредити във времето - зависи от всеки университет, защото те са автономни. Това налага един бакалавър, който ще е с 180 часа, друг с 240 часа", каза тя. И изтъкна, че качеството на обучение в бакалавърската степен няма да падне. Учебните програми ще бъдат оптимизирани, добави Анелия Клисарова.

Стандарт Нюз припомня, че намеренията на кабинета са от 2015 г. висшето образование в страната да бъде по-евтино за студентите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай