Понеделник,

Клисарова: Произвеждали сме ударно 10 пъти повече професори

От: Failed to load user -
10214
Клисарова: Произвеждали сме ударно 10 пъти повече професори
A
A
A

Стара Загора. "За да се повишат критериите за присъждане на научни звания, ще бъдат разработени общи професионални стандарти", обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.

"Ако в годините назад около 100-ина учени са получавали званията доцент и професор годишно, откакто се прилага новият закон за научните звания и степени броят им се увеличил 10 пъти". Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в четвъртък в Стара Загора.

Тя не скри, че в министерството получавали много сигнали за различни нарушения и принизени критерии при присъжадане на научни звания, но нямало как да се намесят при липсата на общи национални стандарти.

„Вече се договорихме със Съвета на ректорите и такива професионални стандарти се разработват", посочи министър Клисарова. Тя увери, че нито ще посягат на автономията на вузовете, нито ще връщат Висщата атеастационна комисия, охулвания ВАК от времето на социализма, а просто ще повишват критериите като научни публикации, чуждестранни участия във форуми и т.н., към всеки, който иска да стане доцент или професор.

На кръгла маса с директори на старозагорски училища, експерти и представители на бизнеса министър Клисарова обяви още, че разработването на нов закон за училищното образование и предучилищното възпитание вече било в ход. През септември той щял да бъде предоставен за широко обсъждане, а до Коледа законопроктът щял да бъде внесен в парламента с перспектива до март идната година да бъде приет.

„Най-важното е да научим децата да мислят, да разсъждават, да получат т.н. функцонална грамотност и интелигентност", обяви философията на новия закон просветният министър.

Сред приоритетите на министерството бил и законът за професионалното образавоние. Той пък трябвало да се въведе на практика с т.н. дуална система за овладяване на различните професии в реална среда, в тясно сътрудничество с бизнеса и общините.

„Учениците и студентите ще бъдат в трудовоправни-отношения със своите работодатели още преди да завършат и този стаж ще им се признава като квалификация и опит", даде пример министър Клисарава. В българското училище щяла да се въведе и квалификационната степен стажант-учител. С подбор още на входа на вузовете и различни други стимули след завършване като облекчени заеми за закупуване на жилище щели да се првличат млади, способни хора като учители.

Министър Клисарова разсея слуховете, че ресурсниите центрове за работа с деца и ученици със специални потребности ще бъдат закривани.

„Много от тези деца страдат от сериозни заболявания и няма как да бъдат интегрирана в училище, по-добре да учат и се възпитават в близка до тях среда, която предлагата тези ресурсните центрове", аргументира се министърът.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички