Клисарова: Произвеждали сме ударно 10 пъти повече професори

Клисарова: Произвеждали сме ударно 10 пъти повече професори | StandartNews.com

Стара Загора. "За да се повишат критериите за присъждане на научни звания, ще бъдат разработени общи професионални стандарти", обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.

"Ако в годините назад около 100-ина учени са получавали званията доцент и професор годишно, откакто се прилага новият закон за научните звания и степени броят им се увеличил 10 пъти". Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в четвъртък в Стара Загора.

Тя не скри, че в министерството получавали много сигнали за различни нарушения и принизени критерии при присъжадане на научни звания, но нямало как да се намесят при липсата на общи национални стандарти.

„Вече се договорихме със Съвета на ректорите и такива професионални стандарти се разработват", посочи министър Клисарова. Тя увери, че нито ще посягат на автономията на вузовете, нито ще връщат Висщата атеастационна комисия, охулвания ВАК от времето на социализма, а просто ще повишват критериите като научни публикации, чуждестранни участия във форуми и т.н., към всеки, който иска да стане доцент или професор.

На кръгла маса с директори на старозагорски училища, експерти и представители на бизнеса министър Клисарова обяви още, че разработването на нов закон за училищното образование и предучилищното възпитание вече било в ход. През септември той щял да бъде предоставен за широко обсъждане, а до Коледа законопроктът щял да бъде внесен в парламента с перспектива до март идната година да бъде приет.

„Най-важното е да научим децата да мислят, да разсъждават, да получат т.н. функцонална грамотност и интелигентност", обяви философията на новия закон просветният министър.

Сред приоритетите на министерството бил и законът за професионалното образавоние. Той пък трябвало да се въведе на практика с т.н. дуална система за овладяване на различните професии в реална среда, в тясно сътрудничество с бизнеса и общините.

„Учениците и студентите ще бъдат в трудовоправни-отношения със своите работодатели още преди да завършат и този стаж ще им се признава като квалификация и опит", даде пример министър Клисарава. В българското училище щяла да се въведе и квалификационната степен стажант-учител. С подбор още на входа на вузовете и различни други стимули след завършване като облекчени заеми за закупуване на жилище щели да се првличат млади, способни хора като учители.

Министър Клисарова разсея слуховете, че ресурсниите центрове за работа с деца и ученици със специални потребности ще бъдат закривани.

„Много от тези деца страдат от сериозни заболявания и няма как да бъдат интегрирана в училище, по-добре да учат и се възпитават в близка до тях среда, която предлагата тези ресурсните центрове", аргументира се министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай