Клисарова: Интегрираме сирийските деца в училищата

Клисарова: Интегрираме сирийските деца в училищата | StandartNews.com

Истанбул. "Децата, избягали от Сирия у нас, ще бъдат интегрирани в българските училища. Сирийските деца ще изучават през първите 6 месеца български език", заяви Анелия Клисарова, министър на образованието, предаде БНР.

Клисарова е в Истанбул за неформална конференция по проблемите на професионалното образование в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Във форума участват министри на образованието от 26 страни и над 150 представители от 39 страни.

Клисарова подчерта, че една от главните задачи пред съвременното българско професионално образование е свързването му с бизнеса.

"Трябва да свържем образованието, средното и висшето повече с бизнеса. Тук са три момента и ние започваме от кариерното развитие - да мотивираме младите хора да се насочат към тези професии, които имат бъдеще за икономиката на страната. Това е много сериозен проект. Освен това, за да реализираме тези млади хора, трябва да ги научим на това, което иска бизнесът, за да могат те веднага да започнат работа, да имат професионални умения или учене в реална среда и, от друга страна, бизнесът да промени своето мнение, че също трябва да инвестира в образованието и в обучението на тези кадри", зака министърът

Неформалният форум бе открит от турския министър на образованието Наби Авджъ, а приветствие поднесе турският министър председател Реджеп Ердоган. Участниците обсъждат проблеми на обучението, което да е свързано с разширяването на професионалните умения и знания и как този опит, който добиват учениците в училище, да се прилага в реалния живот и трудовата заетост, което пък да спомага за подобрия икономически растеж на съответната държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай