Клисарова: И родителите, и учителите искат единен учебник

Клисарова: И родителите, и учителите искат единен учебник | StandartNews.com

София. И родителите, и учителите държат да има единен учебник. Това посочи образователният министър Анелия Клисарова пред bTV.

„Ако държим на качество, най-важно е съдържанието", добави тя и обясни, че конкуренцията в този случай не се губи, нито конкурсното начало, защото пак се обявява конкурс и участват авторски колективи.

„Нека да направим най-доброто за децата за съдържанието и качеството", изтъкна Клисарова. Тя добави, че има случаи, при които за участие в колектив при написването на учебник хонорарът е 136 000 лв.

„Трябва ли да са такива хонорарите", попита министърът.

Клисарова посочи още, че от централния бюджет са заделени 100 млн. лв. допълнително за образование и от тях ще бъдат подпомогнати засегнати от наводненията училища. Абсолютно наложителни са седем ремонта.

Според нея е необходимо да се действа бързо, за да може през летните месеци да бъдат възстановени училищата и на 15 септември да отворят врати за своите ученици.

За делегираните бюджети Клисарова отбеляза, че са направени две стъпки.

„Сложихме условно постоянните разходи. Това беше важно особено за малките училища. Втората стъпка е гарантираната минимална входяща работна заплата", обясни министърът. Тя добави, че се обсъжда проект, с който да се финансират учители, които през лятото да работят с изоставащи в училище деца.

Клисарова изтъкна, че професионалното образование ще гарантира професия от една страна, а от друга не пречи да се завърши след това висше образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай