Клисарова: Единният учебник ще е по-лек

Клисарова: Единният учебник ще е по-лек | StandartNews.com

София. Евентуалният бъдещ единен учебник ще бъде напечатан на по-лека хартия, за да не тежи на подрастващите. Това обясни образователният министър Анелия Клисарова при среща с представители на граждански организации.

„Това, че сега има 4 буквара не направи децата по-грамотни", коментира Клисарова цитирана от БГНЕС.

Тя напомни, че проблемът с учебниците и идва от там, че всяко издателството има собствен учебник, но МОН не може да гарантира качеството на учебниците, защото не разполага с авторските права.

"Наредбата за единен учебник ще бъде качена на страницата на МОН и всеки ще може да се включи в обсъждането. Така ако разполагаме с авторските права, ще можем да променим съдържанието им", коментира министърът.

Тя обясни, че по този начин няма да има разминаване в съдържанието.

Според Клисарова учебникът трябва да бъде единен, а учебните помагала различни и съобразени с различното ниво на развитие на децата в различните групи.

Министърът на образованието поясни, че е поставила и въпроса за регламентирането на дисциплината.

Относно науката тя подчерта, че през изминалата година МОН е платило 8 млн. лева глоба затова, че сесията във Фонд "Научни изследвания" е била неправилно проведена.

"През тази година променихме и съгласувахме начина за кандидатстване", обясни Клисарова и посочи, че сесията на фонда за тази година вече е факт, като заделените средства за наука са близо 11 млн. лв. Министърът на образованието припомни, че ще има 237 млн. евро само за наука и само за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай