Кандидат-студентски изпити по български език и биология в СУ

Кандидат-студентски изпити по български език и биология в СУ | StandartNews.com

София. В 09:00 ч. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва кандидат-студентският изпит по български език и литература.

Първата тема, по която могат да пишат кандидат-студентите е: "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков". Вторият вариант е: Съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин "Косачи" и на Пенчо Славейков "Сърце на сърцата".

Изпитът е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по едната от двете възможни задачи. Едната предвижда създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

При втория избор трябва да се създадат самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

От 14:00 ч. е изпитът по биология. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай