Как да изберем училище за бъдещия първолак

Как да изберем училище за бъдещия първолак | StandartNews.com

Потърсете школо, в което се учи на една смяна

Само три общински и държавни школа са в топ 10 по резултати

Кандидатстването за първи клас е кампания, която не прилича на никоя друга. Главно, защото за нея няма общовалидни правила. На училищата е дадена доста широка автономия сами да определят критериите, по които да отсяват бъдещите първокласници. В обществото липсва рейтинг на това кои училища са добри и кои - не толкова. В резултат на това в около 20 училища в столицата, набедени за елитни, за едно място чакат по четири - пет деца. На места - и по десет. В същото време преподавателите в някои квартални училища обикалят едва ли не от врата на врата, за да запълнят бройката си.

И все пак - как да изберем училище за бъдещия първокласник? Една от възможностите е да направим избора си на базата на резултатите от изпитите, които децата от държавните и общински училища държат в края на четвърти и на седми клас. Ако имате възможност да изберете и частно училище, има и такива класации. Някои от тях са направени от сайта www.danybon.com на базата на статистиките на министерство на образованието и регионалния инспекторат по образованието.

В общото класиране на общински и частни училища по резултати от изпитите след седми клас доминират частните. В челната десетка всъщност са успели да се промъкнат едва три от държавните и общински училища - СМГ, училището по културата в Горна баня и 107 ОУ. Останалите седем училища в топ 10 са частни. На първо място в това класиране е частното училище "Света София", в челния списък са още Първа частна математическа гимназия, училищата "Веда", ЕСПА, "Евростар", "Българско школо", "Дорис Тенеди".
Има обаче и отделна класация, която

подрежда само общинските школа в столицата

и дава представа къде децата получават по-качествена подготовка. Съгласно тази класация на първо място е Софийска математическа гимназия, а на второ - Националното училище по културата в Горна баня. При това призовите места на тези училища са традиция, откак съществува национално външно оценяване. Трябва да се има предвид обаче, че и на двете места се извършва първоначален подбор на децата. СМГ записва ученици едва от пети клас, а Националното училище по културата има тестове за прием на първокласниците. На трето място миналата година е било 107 ОУ, което подготвя бъдещи ученици за НПМГ и към което има повишен интерес от родители на първолаци. Следват 145 ОУ, 120 ОУ, 20 и 38-мо основни училища. Първото СОУ в класирането е 125-то СОУ "Боян Пенев" и се намира на осмо място. И това ни отвежда до останалите критерии, по които подбираме училище за малките.

На първо място, ако имате възможност да запишете детето в основно училище, това сякаш е по-добрият вариант. Добре е малките ученици да бъдат в по-малки училища, където няма гимназиален курс, защото това намалява стреса им. Колкото по-голямо и пълно с ученици е училището, толкова по-голяма е вероятността

това да се отрази на концентрацията

и психиката на детето. Постарайте се това да е училище, в което се учи на една смяна - все пак детето ви ще прекарва цял ден в него / в по-честите случаи/ и е добре следобедите му да са по-спокойни, за да може да се съсредоточи върху уроци и домашни, съветват психолозите. Ако имате възможност, разпитайте за учителите и се постарайте да си изберете "госпожа", за която има положителни отзиви. Това обаче е по-лесно да се случи в училище, за което напливът не е толкова голям. Там, където списъкът на чакащите е дълъг, е по-трудно вие да изберете преподавателя.

Второто правило е, ако има възможност, училището да бъде близо до дома ви. Препоръките на специалистите са, поне в тази ранна възраст, детето да не извършва дълги преходи до училището си, независимо дали е с придружител. Не се влияйте от това, че дадено училище е нарочено за "елитно" - ако малчуганът трябва да прекоси половината град, за да стигне до него, това ще го умори и ще се отрази на концентрацията му. Добре е също детето да бъде в клас със свои връстници, с които е ходило заедно в детската градина. Повече познати деца гарантират по-лесна адаптация към училището. Друг много важен фактор, по който се избира училището, е материално-техническата база. Проучете предварително каква е тя в училището, към което сте се насочили. Има ли шкафчета за децата и възможност да оставят учебниците си там, има ли физкултурен салон и в какво състояние е. Предлагат ли се извънкласни занимания и кръжоци, които детето да може да посещава на място, вместо да прекосява града. Някои училища

предлагат допълнително чуждоезиково обучение

може да се възползвате от тази екстра.

Внимание - родителят има право да избере колко време детето му да прекара в училище. Ако детето се уморява лесно и имате на разположение свободна баба, може да го вземате преди края на занималнята, за да не се натоварва допълнително. Ако има нужда, в подобна ситуация се консултирайте с училищния психолог, за да прецените кое е най-доброто за малкия.

Вече приемат документи и онлайн

Много от училищата в последните години започнаха да приемат документи за първи клас онлайн, за да улеснят родителите. Така се спестява дългото чакане на опашки пред училището. Някои училища, като 51-во, дават възможност да бъдат сканирани всички придружаващи документи и родителят да дойде и да донесе лично само молбата за кандидатстване на бъдещия първокласник.

Другото улеснение, което влезе в сила от миналата година, е едновременното излизане на класиранията на всички първолаци. Първото от тях ще бъде готово около 17 часа на 3 юни. По този начин родителите биват облекчени - ако са подали документи в няколко училища, няма да се налага да изчакват излизането на всички резултати и тогава да преценят къде да запишат детето, а ще ги видят едновременно.

Всяко училище има собствени критерии за прием, но тази година образователният инспекторат в столицата пусна препоръки към педагогическите съвети, за да се ориентират кои правила трябва да бъдат най-важните. Сред тях е близостта до училище, като при класирането се гледа адресната регистрация и кога е направена тя. Ако е от 2016 година, тя носи по-малък брой точки на бъдещия първокласник или на практика не носи никакви. Ако е отпреди Нова година, шансовете детето да се класира са доста по-големи.

Сред останалите критерии е и това, детето да има брат или сестра в същото училище. Все по-често училищата се отказват от критерии като "Родителите да са завършили същото училище" или "Родителите да работят в близост до училището". Според повечето директори водещо трябва да бъде именно местоживеенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай