Петък,

Как да изберем училище за бъдещия първолак

От: Failed to load user -
421
Как да изберем училище за бъдещия първолак
A
A
A

Потърсете школо, в което се учи на една смяна

Само три общински и държавни школа са в топ 10 по резултати

Кандидатстването за първи клас е кампания, която не прилича на никоя друга. Главно, защото за нея няма общовалидни правила. На училищата е дадена доста широка автономия сами да определят критериите, по които да отсяват бъдещите първокласници. В обществото липсва рейтинг на това кои училища са добри и кои - не толкова. В резултат на това в около 20 училища в столицата, набедени за елитни, за едно място чакат по четири - пет деца. На места - и по десет. В същото време преподавателите в някои квартални училища обикалят едва ли не от врата на врата, за да запълнят бройката си.

И все пак - как да изберем училище за бъдещия първокласник? Една от възможностите е да направим избора си на базата на резултатите от изпитите, които децата от държавните и общински училища държат в края на четвърти и на седми клас. Ако имате възможност да изберете и частно училище, има и такива класации. Някои от тях са направени от сайта www.danybon.com на базата на статистиките на министерство на образованието и регионалния инспекторат по образованието.

В общото класиране на общински и частни училища по резултати от изпитите след седми клас доминират частните. В челната десетка всъщност са успели да се промъкнат едва три от държавните и общински училища - СМГ, училището по културата в Горна баня и 107 ОУ. Останалите седем училища в топ 10 са частни. На първо място в това класиране е частното училище "Света София", в челния списък са още Първа частна математическа гимназия, училищата "Веда", ЕСПА, "Евростар", "Българско школо", "Дорис Тенеди".
Има обаче и отделна класация, която

подрежда само общинските школа в столицата

и дава представа къде децата получават по-качествена подготовка. Съгласно тази класация на първо място е Софийска математическа гимназия, а на второ - Националното училище по културата в Горна баня. При това призовите места на тези училища са традиция, откак съществува национално външно оценяване. Трябва да се има предвид обаче, че и на двете места се извършва първоначален подбор на децата. СМГ записва ученици едва от пети клас, а Националното училище по културата има тестове за прием на първокласниците. На трето място миналата година е било 107 ОУ, което подготвя бъдещи ученици за НПМГ и към което има повишен интерес от родители на първолаци. Следват 145 ОУ, 120 ОУ, 20 и 38-мо основни училища. Първото СОУ в класирането е 125-то СОУ "Боян Пенев" и се намира на осмо място. И това ни отвежда до останалите критерии, по които подбираме училище за малките.

На първо място, ако имате възможност да запишете детето в основно училище, това сякаш е по-добрият вариант. Добре е малките ученици да бъдат в по-малки училища, където няма гимназиален курс, защото това намалява стреса им. Колкото по-голямо и пълно с ученици е училището, толкова по-голяма е вероятността

това да се отрази на концентрацията

и психиката на детето. Постарайте се това да е училище, в което се учи на една смяна - все пак детето ви ще прекарва цял ден в него / в по-честите случаи/ и е добре следобедите му да са по-спокойни, за да може да се съсредоточи върху уроци и домашни, съветват психолозите. Ако имате възможност, разпитайте за учителите и се постарайте да си изберете "госпожа", за която има положителни отзиви. Това обаче е по-лесно да се случи в училище, за което напливът не е толкова голям. Там, където списъкът на чакащите е дълъг, е по-трудно вие да изберете преподавателя.

Второто правило е, ако има възможност, училището да бъде близо до дома ви. Препоръките на специалистите са, поне в тази ранна възраст, детето да не извършва дълги преходи до училището си, независимо дали е с придружител. Не се влияйте от това, че дадено училище е нарочено за "елитно" - ако малчуганът трябва да прекоси половината град, за да стигне до него, това ще го умори и ще се отрази на концентрацията му. Добре е също детето да бъде в клас със свои връстници, с които е ходило заедно в детската градина. Повече познати деца гарантират по-лесна адаптация към училището. Друг много важен фактор, по който се избира училището, е материално-техническата база. Проучете предварително каква е тя в училището, към което сте се насочили. Има ли шкафчета за децата и възможност да оставят учебниците си там, има ли физкултурен салон и в какво състояние е. Предлагат ли се извънкласни занимания и кръжоци, които детето да може да посещава на място, вместо да прекосява града. Някои училища

предлагат допълнително чуждоезиково обучение

може да се възползвате от тази екстра.

Внимание - родителят има право да избере колко време детето му да прекара в училище. Ако детето се уморява лесно и имате на разположение свободна баба, може да го вземате преди края на занималнята, за да не се натоварва допълнително. Ако има нужда, в подобна ситуация се консултирайте с училищния психолог, за да прецените кое е най-доброто за малкия.

Вече приемат документи и онлайн

Много от училищата в последните години започнаха да приемат документи за първи клас онлайн, за да улеснят родителите. Така се спестява дългото чакане на опашки пред училището. Някои училища, като 51-во, дават възможност да бъдат сканирани всички придружаващи документи и родителят да дойде и да донесе лично само молбата за кандидатстване на бъдещия първокласник.

Другото улеснение, което влезе в сила от миналата година, е едновременното излизане на класиранията на всички първолаци. Първото от тях ще бъде готово около 17 часа на 3 юни. По този начин родителите биват облекчени - ако са подали документи в няколко училища, няма да се налага да изчакват излизането на всички резултати и тогава да преценят къде да запишат детето, а ще ги видят едновременно.

Всяко училище има собствени критерии за прием, но тази година образователният инспекторат в столицата пусна препоръки към педагогическите съвети, за да се ориентират кои правила трябва да бъдат най-важните. Сред тях е близостта до училище, като при класирането се гледа адресната регистрация и кога е направена тя. Ако е от 2016 година, тя носи по-малък брой точки на бъдещия първокласник или на практика не носи никакви. Ако е отпреди Нова година, шансовете детето да се класира са доста по-големи.

Сред останалите критерии е и това, детето да има брат или сестра в същото училище. Все по-често училищата се отказват от критерии като "Родителите да са завършили същото училище" или "Родителите да работят в близост до училището". Според повечето директори водещо трябва да бъде именно местоживеенето.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички