Изпитен ден за зрелостниците и седмокласниците

Изпитен ден за зрелостниците и седмокласниците  | StandartNews.com

Изпитен ден предстои за зрелостници и седмокласници. Зрелостниците днес ще се явят на втора задължителна матура по предмет по избор, а седмокласниците ще бъдат препитвани по математика, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В 6.45 ч. се тегли изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор измежду 13 предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки от избраните предмети.

Най-много зрелостници - 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура география и икономика. Почти толкова - 16 436 дванадесетокласници, са предпочели да се явят на биология и здравно образование, а английският език е фаворит на 11 465 зрелостници. По-нататък в класацията попадат останалите дисциплини: математика, философски цикъл, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, физика, руски език, немски език, испански език, френски език и италиански език.

Стартът на изпита е в 8 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

Скалата за оценяване и същата, каквато беше и за матурата по български език и литература. Оценка среден се получава едва при събрани 23 т., въпреки намекването на министър Анелия Клисарова за по-строго оценяване тази година. От 41 до 58.5 т. се получава оценка добър (3.50 до 4.49), от 59 до 76.5 т. - много добър (4.50 до 5.49), от 77 до 94.5 бележката е отличен (5.50 до 5.99), и над 95 т. се получава пълна шестица.

В 9 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-и клас, а препитването ще започне в 10 ч. Изпитът е разделен на два модула. Първият е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението, уточняват от министерството. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният брой точки от двата модула е 100. Около 61 900 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай