Издатели: Допечатки към учебниците по математика за 1 клас

Издатели: Допечатки към учебниците по математика за 1 клас | StandartNews.com

Няма да допуснем хаос, заяви Меглена Кунева

Допечатки към сега действащите учебници може да решат проблема с липсата на нови учебници в 1 и 5 клас. Това предлагат издателите, които вчера се срещнаха с ръководството на МОН, за да решат как новата учебна година да започне, ако учебниците не са готови.

Проблемът е в това, че са дадени твърде кратки срокове, в които учебниците да бъдат написани, одобрени, оценени и доставени в училищата. Процедурата за написването им е до 8 август, след което има само месец за одобрение и оценяване, а това би трябвало да се случи за 6 месеца по закон. Издателите предлагат като компромисен вариант там, където е възможно, годината да започне със стари учебници като на учениците бъдат раздадени допечатки, в които да бъде включен новият материал. Така например по математика за 1 клас може да има една допълнителна кола, която да включва смятането от 20 до 100. Това обаче не може да се случи с учебниците за 5 клас по история, защото материалът там е изцяло нов. За този предмет все още не е намерено решение, но предстоят допълнителни срещи с издателите.

Просветният министър Меглена Кунева заяви, че няма да допусне хаос в системата, както и това децата да започнат първия учебен ден без учебници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай