Четвъртък,

Христо прослави СМГ в Масачузетс

От: Failed to load user -
11145
Христо прослави СМГ в Масачузетс
A
A
A

IT геният стана един от първите петима на най-престижната лятна школа
Научих как се прави наука и какво е да ядеш "Събуей" с милионери, разказва момчето

В лятната школа на най-престижния технологичен университет в Масачузетс вече знаят марката "СМГ". В две последователни години две български момчета печелиха призове там. Първи бе Румен Данговски в областта на математиката. Миналата година пък проектът на Христо Стоянов от същото училище бе класиран сред първите пет проекта с най-висока научна стойност по време на лятната изследователска школа там.

"Най-важното, което научих в Масачузетс, е как функционира едно общество от учени, какви са неговите ценности. Имахме две лекции от Нобелови лауреати", разказва Христо Стоянов. "При теб идват хора, които оглавяват многомилионни компании и ядете заедно "Събуей". Това ти дава съвсем друг поглед върху нещата", спомня се абитуриентът от Софийската математическа гимназия. Естествено, научил много неща и около писането на научна статия и правенето на изследвания и разработки. На финала бил един от петимата най-добри, единствен от Източна Европа и единствен в областта на компютърните науки, с които иска да продължи образованието си.

В началото подборът става на съвместен форум на Съюза на математиците в България и Ученическия институт към БАН, разказва Христо. Даваш своя разработка и одобряват няколко души. Следва интервю на английски, в което трябва да представиш себе си и талантите си. Не само в областта на математиката - задължително е да демонстрираш и още някаква дарба. Тъй като се е занимавал с волейбол, Христо направил ефектен плонж -

плъзнал се направо на паркета в залата на БАН

Журито определено се впечатли, спомня си той.

Самата школа в САЩ трае шест седмици, като в първата слушаш лекции по избрани от теб две дисциплини. Той си избрал химия и биология. Едва в края на седмицата се срещаш с ментора си и започваш да се трудиш върху възложената тема. За да изготви своята, Христо използвал нестандартен подход - адаптирал система, която обаче се ползва в съвършено друга област - тази на сензорите. А неговата задача била да се създаде система, която може да отчете дали всички потребители получават еднаква информация от даден източник или организация. Последната седмица е за довършване на разработките и презентации, като журито е от мастити професори от водещи университети. Имало от Масачузетс, от "Джон Хопкинс", включени били и бивши участници в лятната школа. "Моят ментор бе една дама от Бостън", разказва ученикът.

Самият той е запален по информатиката от пети клас, още тогава участва и в първото си състезание и печели. Досега е получил редица отличия - например сребърните медали на Младежката балканска олимпиада по информатика през 2010 г. и 2011 г. А през 2012 г. участва на Европейското състезание за млади учени в Братислава.

Възнамерява да продължи и следването си в областта на компютърните науки, кандидатства едновременно в САЩ и на Острова. "Вече имам един условен прием в британски университет, трябва да покрия определени критерии като резултати от матурите и оценки в дипломата", разказва той.

Неотдавна е имал интервю в Оксфорд

откъдето отговор ще дойде в началото на януари. "Нямаше трудни въпроси, питаха ме неща, които са ми близки. Но все пак има човешки фактор, не се наемам да прогнозирам резултата", казва Христо. Кандидатства и в САЩ, където резултатите ще станат ясни едва през пролетта. Надява се те да му отворят вратите именно за технологичния институт в Масачузетс. Дали би се върнал? Иска, но дотогава има да изтече много вода. Преди това обаче със сигурност ще замине.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Смг

Още от категорията