Христо прослави СМГ в Масачузетс

Христо прослави СМГ в Масачузетс | StandartNews.com

IT геният стана един от първите петима на най-престижната лятна школа
Научих как се прави наука и какво е да ядеш "Събуей" с милионери, разказва момчето

В лятната школа на най-престижния технологичен университет в Масачузетс вече знаят марката "СМГ". В две последователни години две български момчета печелиха призове там. Първи бе Румен Данговски в областта на математиката. Миналата година пък проектът на Христо Стоянов от същото училище бе класиран сред първите пет проекта с най-висока научна стойност по време на лятната изследователска школа там.

"Най-важното, което научих в Масачузетс, е как функционира едно общество от учени, какви са неговите ценности. Имахме две лекции от Нобелови лауреати", разказва Христо Стоянов. "При теб идват хора, които оглавяват многомилионни компании и ядете заедно "Събуей". Това ти дава съвсем друг поглед върху нещата", спомня се абитуриентът от Софийската математическа гимназия. Естествено, научил много неща и около писането на научна статия и правенето на изследвания и разработки. На финала бил един от петимата най-добри, единствен от Източна Европа и единствен в областта на компютърните науки, с които иска да продължи образованието си.

В началото подборът става на съвместен форум на Съюза на математиците в България и Ученическия институт към БАН, разказва Христо. Даваш своя разработка и одобряват няколко души. Следва интервю на английски, в което трябва да представиш себе си и талантите си. Не само в областта на математиката - задължително е да демонстрираш и още някаква дарба. Тъй като се е занимавал с волейбол, Христо направил ефектен плонж -

плъзнал се направо на паркета в залата на БАН

Журито определено се впечатли, спомня си той.

Самата школа в САЩ трае шест седмици, като в първата слушаш лекции по избрани от теб две дисциплини. Той си избрал химия и биология. Едва в края на седмицата се срещаш с ментора си и започваш да се трудиш върху възложената тема. За да изготви своята, Христо използвал нестандартен подход - адаптирал система, която обаче се ползва в съвършено друга област - тази на сензорите. А неговата задача била да се създаде система, която може да отчете дали всички потребители получават еднаква информация от даден източник или организация. Последната седмица е за довършване на разработките и презентации, като журито е от мастити професори от водещи университети. Имало от Масачузетс, от "Джон Хопкинс", включени били и бивши участници в лятната школа. "Моят ментор бе една дама от Бостън", разказва ученикът.

Самият той е запален по информатиката от пети клас, още тогава участва и в първото си състезание и печели. Досега е получил редица отличия - например сребърните медали на Младежката балканска олимпиада по информатика през 2010 г. и 2011 г. А през 2012 г. участва на Европейското състезание за млади учени в Братислава.

Възнамерява да продължи и следването си в областта на компютърните науки, кандидатства едновременно в САЩ и на Острова. "Вече имам един условен прием в британски университет, трябва да покрия определени критерии като резултати от матурите и оценки в дипломата", разказва той.

Неотдавна е имал интервю в Оксфорд

откъдето отговор ще дойде в началото на януари. "Нямаше трудни въпроси, питаха ме неща, които са ми близки. Но все пак има човешки фактор, не се наемам да прогнозирам резултата", казва Христо. Кандидатства и в САЩ, където резултатите ще станат ясни едва през пролетта. Надява се те да му отворят вратите именно за технологичния институт в Масачузетс. Дали би се върнал? Иска, но дотогава има да изтече много вода. Преди това обаче със сигурност ще замине.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай