Форумът за популярна наука Ratio е в събота

Форумът за популярна наука Ratio е в събота | StandartNews.com

София. Петото издание на Ratio - форумът за популярна наука, ще се проведе тази събота, 18 октомври в София. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене и различни научни теми на достъпен за всеки език, обясняват организаторите от неправителствената организация "Еволюционен поглед".

Международният лектор този път е д-р Джери Койн с тема за мимикрията и как тя се използва еволюционно от различни видове. Д-р Койн е еволюционен биолог, който работи в Университета в Чикаго. Активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila. Автор е на една от най-успешните книги за популярна еволция – Why Evolution is True и активно пише блог със същото име. Особено активен е в Twitter, крайно заинтересован е от котки и с нетърпение очаква да опита българско кисело мляко.

След него биохимикът д-р Юлиян Караджов ще обясни как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините. Д-р Караджов е биохимик, занимава се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании. Автор е на две от най-изчерпателните и популярни заглавия върху наркотичните вещества, издавани у нас – енциклопедичния справочник "Наркотиците – почти всичко за тях" и изследването върху произхода, съдържанието и развитието на законодателните мерки за използването на канабис "Канабис – наука и политика".

Дали някога на Марс е имало цивилизация и кога ние ще можем да заселим червената планета? Това ще разкаже д-р Владимир Божилов. Той участва за втори път във форума. Темата "Марс: Неразказан" е изготвена в съавторство с Никола Каравасилев, докторант по астрономия и астрофизика към катедра Астрономия, Физически Факултет на СУ. Какви са последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс, са само част от въпросите, на които д-р Божилов дава научен отговор. Владимир Божилов е доктор по астрофизика и астрономия, защитава дисертацията си през 2014 г. в катедра Астрономия към Физически Факултет на СУ. Занимава се активно с популяризиране на науката – победител е в международното състезание Hall of FameLab 2014, автор на книгата "Живот и Вселена" заедно с доц. д-р Камен Нам, работи като научен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ и е често гост по различни медии, където разказва за най-голямата си страст – науката. През 2012 г. бе и един от първите лектори на Ratio.

Ratio ще се проведе в Sofia Event Center (Paradise Center, бул. Черни връх 51-Б), със специалната подкрепа на GlaxoSmithKline Bulgaria, на 18 октомври 2014 г. (събота).

Билетите вече са в продажба на сайта на събитието. Стандартният билет за достъп до всички лекции на есенното издание на Ratio, е на цена 10 лв., а за ученици и студенти има намаление и цената е само 6 лв. При регистрация на място закупилите такъв билет ще трябва да покажат и документ – валидна студентска книжка или ученически бележник. В деня на събитието стандартният билет ще е на цена 15 лв., затова организаторите съветват да се купуват предварителните билети.

За тези, които искат да подкрепят допълнително научния форум, има дарителски билети на цена 50 лв. Закупилите го ще получат тениски на Ratio с оригинален дизайн и ще бъдат огрени от благодарните погледи на всички от екипа. Дарителските билети ще бъдат достъпни до 3 дни преди събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай