Две петици стигат за добра гимназия

Две петици стигат за добра гимназия | StandartNews.com

Бройките няма да достигнат за около 4000 ученици

Две петици на изпитите по български и математика в седми клас тази година ще бъдат достатъчни за прием в добра гимназия в София. Това сочи статистиката, публикувана на страницата на регионалния столичен инспекторат. Оказва се, че сборна оценка от двата изпита 10 ще успее да вкара детето в някоя от търсените гимназии.

Свободните места в т. нар. елитни езикови училища, които обикновено са в топ 10 по бал, тази година са около 1500. Учениците, които имат сбор от двете си оценки 10,150, са 1560. От тях 674 са момчета, а останалите - момичета, което показва, че за поредна година на силния пол ще бъде по-лесно да се класира в добра гимназия там, където приемът е по квоти. Отделно от това тези деца имат възможност да кандидатстват и в държавните училища към Министерството на културата като НГДЕК, а някои вероятно ще се насочат и към частни училища, затова балът може би ще падне още малко. В рамките на страната статистиката сочи, че едва около 4000 ученици вероятно ще останат без място. Проблемът обаче е, че битката е огромна за добрите училища, където понякога кандидатстват и по 20 души за едно място, а в същото време се закриват професионални паралелки, които не успяват да съберат нужния брой желаещи.

Сроковете за подаване на документи за участие в приема след седми клас са от 16 до 21 юни включително. Експертите съветват учениците да пишат по-голям брой желания, за да е сигурно, че ще бъдат класирани по някое от тях. Добре е изброените варианти да бъдат около 20. В минали години се е случвало заради лошо подреждане на желаните училища ученик да не бъде приет на първо класиране или да го приемат в по-малко желано училище. Обявяването на списъците с приетите ученици на първия етап от класирането ще бъде между 28 юни и 30 юни. Записването или подаването на заявление за участие във втория етап на класирането става до 4 юли. Ако искате да останете в училището, в което сте приети на първи етап, трябва задължително да се запишете, иначе системата ви елиминира при второто класиране. Записването на приетите ученици на втория етап от класирането става до 8 юли. Обявяването на записалите се ученици и броя на незаетите места след втория етап от класирането става от 11 до 13 юли.

За трети етап се кандидатства само за останалите свободни места като желанията се пренареждат. Тук съществува както рискът да останете извън класацията, така и вероятността внезапно да се "изстреляте" в по-добро училище, ако там дадено място е останало незаето. Записването на приетите ученици на третия етап от класирането става до 21 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай