Дръпнаха назад от 4 клас

София и Смолян първи, Разград на опашката

Дръпнаха назад от 4 клас | StandartNews.com

София. Резултатите, които седмокласниците показват, са с около 20 на сто по-ниски от тези, които са демонстрирали в четвърти клас. Така е по всички предмети. Експертите обясниха, че най-вероятно ги затруднява по-сериозната научна основа, на която са поставени предметите в седми клас, както и многото преподаватели. "Става дума за различен тип изисквания", казаха те.

По български език например същият випуск е имал средна постижимост от 71,05 на сто в четвърти клас. Сега този процент е 47,72. По математика резултатите са паднали от 70,5% в 4 клас на 43,55 на сто сега. Най-малка е ножицата в природните науки - от 77 на 61 процента.

София и Смолян първи, Разград на опашката

Столицата, Смолян и Варна показват най-високи резултати на изпитите след седми клас, показва анализът на МОН. На опашката са Плевен, Силистра и Разград. Разликата между първия и последния регион в класацията е почти цяла единица. Децата в София имат среден успех по български и математика 4,31. В Разград тийнейджърите са успели да изкарат едва среден 3,48.

Приблизително същото е и движението на резултатите при абитуриентите - и там децата от София са начело в списъка, а Разград е на последно място. От просветното министерство не казаха какви мерки ще вземат за изоставащите школа. В предвидените от министър Клисарова промени обаче влиза даването на повече пари за онези училища, които покажат реално покачване на резултатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай