Дискутират Стратегията за висше образование днес

Дискутират Стратегията за висше образование днес | StandartNews.com

София. Какво ще е заложено в стратегията за развитие на висшето образование и ще има ли промени в начина на финансиране на университетите - това ще са част от основните точки в дискусия за висшето образование, която ще се проведе днес. Министър-председателят Пламен Орешарски ще открие дискусията, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Тематизирано ще бъде основно как да се подобри достъпът до висшите училища, но и как да се подобри качеството, учебните планове и връзката с бизнеса. Целта е завършилите да намират бързо работа, защото е безсмислено да се произвеждат „интелигентни безработни", казват от образователното министерство.

В дискусията ще участват премиерът Пламен Орешарски, министърът на образованието Анелия Клисарова, членовете на Съвета на ректорите на висшите училища, представители на Българската академия на науките, на Агенцията за оценяване и акредитация, на национално представителните синдикати, както и на Националното представителство на студентските съвети.

Освен проекта на стратегия, ще бъдат представени предложенията за въвеждане на минимални наукометрични показатели за заемане на академични длъжности и присъждане на образователни и научни степени, както и нов подход при финансирането на висшите училища. За 14.30 ч. е предвидена пресконференция, която ще се проведе в сградата на МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай