Децата с досие за грамотност

Децата с досие за грамотност | StandartNews.com

Българските ученици вече ще имат портфолио за степента си на грамотност. Това е заложено в план на МОН за прилагане на Стратегията за грамотността, разработена от експерти на ведомството. С нея министерството започва от ранна възраст да идентифицира езиковите и обучителни трудности при децата, за да може да им се помогне да ги преодолеят, преди да е станало твърде късно.

Досиетата по четене ще бъдат направени през следващата учебна година на около 180 000 ученици. След това на онези от тях, които показват затруднения, ще бъдат направени планове за специална подкрепа, за да се преодолее изоставането им и по останалите учебни предмети само поради факта, че не могат да работят с текст.

Всъщност училището все повече осъзнава, че способността на децата да четат с разбиране касае не само подготовката им по български и литература. Заради неумението си да боравят с текст

много от тях се провалят на изпити по природни науки

защото не са в състояние да извлекат информацията от него. Заради това целият випуск, който ще бъде в девети клас следващата учебна година, ще бъде подложен на национално външно оценяване по четене през ноември. Заложено е това да обхване около 55 000 ученици, колкото е броят на сегашните осмокласници. При тях ще се оценява именно функционалната грамотност, тоест способността им да работят с текста, а не просто да четат механично. Външно оценяване ще има и за децата от пети клас. Тези два изпита ще се проведат еднократно, но освен това ще се въведе и ежегоден текст за езикови умения при първолаците. Всъщност на практика малките деца ще бъдат подлагани на няколко теста. Единият от тях е свързан с края на предучилищната им подготовка, когато ще се прилага "методика за диагностика" на степента на училищна готовност. В края на първи клас те отново ще бъдат тествани за езиковото си развитие. Това не е изпит, за който се получават оценки, а стремеж да бъдат идентифицирани малчуганите, които отсега проявяват затруднения при боравенето с езика и четенето, които по-късно биха се отразили върху способността им да учат ефективно.
Планът към стратегията за грамотността

предвижда и акция в социалните мрежи

Ще има специални кампании във "Фейсбук" и "Туитър" - "Написаното остава", които трябва да покажат на децата, че грамотността е важно и нужно нещо. Ще се провеждат множество състезания по четене и писане, например конкурси на имената на рано отишлата си поетеса Петя Дубарова и на Ангел Каралийчев. Ще се въведе и онлайн състезание "България пише". В училищните библиотеки ще бъдат осигурявани дигитални материали за четене, а правописният речник ще мине онлайн, така че да може да се правят езикови справки във всеки един момент.

Министерството се е загрижило и за грамотността сред възрастните. Освен ограмотителни курсове за онези от тях, които са напуснали твърде рано училището, ще се подпомагат и работодателите, които искат да повишат ученията за четене и писане сред своите служители. Ще бъде обявена дарителска кампания за обновяване фондовете на библиотеките. За учителите ще има творчески работилници за създаване на задачи, които могат да послужат за измерване на четивната грамотност. Ще бъде създаден и

държавен стандарт за усвояване на българския език

който осигурява диференциран подход при ученето на словото като родно и като чуждо.
Междувременно част от обучението на децата се очаква да мине в дигитален формат, като през 2016-2017 г. част от учебния материал вече ще премине "в мобилна среда". Това е част от друг план, този път за прилагане на Стратегията за информационните и комуникационни технологии в класната стая. Таблетите ще започнат да навлизат в училище, като първите от тях ще бъдат закупени за учениците от първи до четвърти клас в Северозападна България. Учебниците ще имат електронни варианти, но за целта са нужни промени в закона, които да разрешат ползването на електронен учебник. В момента законодателството говори изцяло и само за учебници на хартия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай