Неделя,

Да не предаваме Апостола

От: Администратор -
3569
Да не предаваме Апостола
A
A
A

Дванадесетокласничката Аделина Велева спечели честта да прочете есето си за Васил Левски на панихидата по повод 142 г. от гибелта на Апостола. Творбата й е била избрана сред над 200 текста на ученици от 11 и 12 клас в столичното 32 СОУ. Първо са селектирани 20, а накрая столичният кмет Йорданка Фандъкова лично е избрала есето на Аделина измежду други две творби.

"Писах за Левски като контрапункт на егоизма, липсата на човечност, разбирателство и подкрепа сред сегашните млади хора. Усещането ни е, че живеем в супер сгрешен свят, в който тийнейджърите трудно намират каузи, около които да се обединят. Сегашното поколение отново живее с кармата, че е загубено, че трудно намира смисъла да живее в името на нещо възвишено. За мен най-важно е младите да не предават идеалите и примера на Левски, заяви Ади пред "Стандарт".
Отличничката Аделина заминава да учи в Англия, най-вероятно в престижния "Кингс колидж". "За разлика от моите връстници, които искат право или бизнес, аз ще запиша "Диетология". Целта ми е един ден да помагам на хората да живеят по-здравословно, да могат да правят разумен избор и да пазят най-ценното нещо - здравето си", казва Ади, която има дори собствен блог feel&explorebio. "Не знам колко голям патриот съм, но искам един ден да се върна тук и да живея в България", казва тя.

Някога Апостола на свободата е написал в писмото си до Панайот Хитов, че времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. И действително Левски е сред малцината, които не само са успели да "обърнат" времето, но и да надживеят и него, и забравата. Питаме се как е могъл да бъде толкова безкористен, чист, светъл и всеотдаен, да рискува живота си, да извърви толкова дръзко и смело пътя към своята Голгота в името на обичта си към България и към народа.

"Народе????" - многото въпросителни, изписани от ръката на Апостола, и днес тревожат съвестта. Не знаем от кого е бил предаден, кой точно е бил неговият Юда и само един ли е той, но дали днес ние не го предаваме?... Дали упрекът му не е насочен и към нас, сега, когато сме обхванати от национален нихилизъм, когато с лекота решаваме, че е по-добре да напуснем родината си, защото в нея цари хаос и не виждаме перспектива за реализацията си като личности. Гневим се на низостта, покварата и егоизма, които ни заобикалят, но правим ли нещо, за да променим времето, да не се превърнем в изгубено поколение? Можем ли да преодолеем егоизма си и да направим нещо добро за другите, поне за тези, които са около нас, с които ежедневно се срещаме, та поне нашият малък свят и нашето малко време да станат по-добри...
Твърди се, че никой не е дръзнал да се опита да спаси Левски, когато са го отвеждали към София, към бесилото, за което Вазов твърди, че "по срам и блясък" е равно с кръста. А дали днес бихме рискували живота си, за да спасим Апостола, и не се ли превръщаме в негови "убийци", като забравяме заветите му. Църквата отказва да го канонизира, но за нас той е светец, нищо не може да засенчи сиянието на образа му. Носим го в сърцата си и сме горди, че има толкова достоен и смел българин. Обяснимо е, че именно той зае първо място в класацията на БНТ "Великите българи". Обичаме го и му се възхищаваме. Или пък когато му отдаваме дължимото, се опитваме да преодолеем комплекса си, че не сме го спасили? Дали пък не се опитваме да успокоим гузната си съвест, че го предаваме и днес?

И въпреки всичко той все още "обръща" нещичко у нас, като тревожи нечия съвест; все още, макар и незабележимо, може да променя времето. Учи ни да бъдем свободни хора, да търсим истината. Отваря ни очите за недостойното, малодушното и пошлото. Дал е живота си, за да изкупи и нашите сторени и несторени грехове. Затова все още живее в сърцата ни. Имаме нужда от примери като неговия, които да следваме - поне малко, доколкото можем. Остава да разберем, че не бива да го предаваме! Той съзнателно е заложил своя живот, избрал е жребия си със съзнанието, че ако спечели - печели цял народ, ако губи, губи само себе си. Направил е самоотвержения си избор и заради нас, които и днес трябва да сме с него, със своя Апостол, за да не го изгубим.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички