Да не предаваме Апостола

Да не предаваме Апостола | StandartNews.com

Дванадесетокласничката Аделина Велева спечели честта да прочете есето си за Васил Левски на панихидата по повод 142 г. от гибелта на Апостола. Творбата й е била избрана сред над 200 текста на ученици от 11 и 12 клас в столичното 32 СОУ. Първо са селектирани 20, а накрая столичният кмет Йорданка Фандъкова лично е избрала есето на Аделина измежду други две творби.

"Писах за Левски като контрапункт на егоизма, липсата на човечност, разбирателство и подкрепа сред сегашните млади хора. Усещането ни е, че живеем в супер сгрешен свят, в който тийнейджърите трудно намират каузи, около които да се обединят. Сегашното поколение отново живее с кармата, че е загубено, че трудно намира смисъла да живее в името на нещо възвишено. За мен най-важно е младите да не предават идеалите и примера на Левски, заяви Ади пред "Стандарт".
Отличничката Аделина заминава да учи в Англия, най-вероятно в престижния "Кингс колидж". "За разлика от моите връстници, които искат право или бизнес, аз ще запиша "Диетология". Целта ми е един ден да помагам на хората да живеят по-здравословно, да могат да правят разумен избор и да пазят най-ценното нещо - здравето си", казва Ади, която има дори собствен блог feel&explorebio. "Не знам колко голям патриот съм, но искам един ден да се върна тук и да живея в България", казва тя.

Някога Апостола на свободата е написал в писмото си до Панайот Хитов, че времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. И действително Левски е сред малцината, които не само са успели да "обърнат" времето, но и да надживеят и него, и забравата. Питаме се как е могъл да бъде толкова безкористен, чист, светъл и всеотдаен, да рискува живота си, да извърви толкова дръзко и смело пътя към своята Голгота в името на обичта си към България и към народа.

"Народе????" - многото въпросителни, изписани от ръката на Апостола, и днес тревожат съвестта. Не знаем от кого е бил предаден, кой точно е бил неговият Юда и само един ли е той, но дали днес ние не го предаваме?... Дали упрекът му не е насочен и към нас, сега, когато сме обхванати от национален нихилизъм, когато с лекота решаваме, че е по-добре да напуснем родината си, защото в нея цари хаос и не виждаме перспектива за реализацията си като личности. Гневим се на низостта, покварата и егоизма, които ни заобикалят, но правим ли нещо, за да променим времето, да не се превърнем в изгубено поколение? Можем ли да преодолеем егоизма си и да направим нещо добро за другите, поне за тези, които са около нас, с които ежедневно се срещаме, та поне нашият малък свят и нашето малко време да станат по-добри...
Твърди се, че никой не е дръзнал да се опита да спаси Левски, когато са го отвеждали към София, към бесилото, за което Вазов твърди, че "по срам и блясък" е равно с кръста. А дали днес бихме рискували живота си, за да спасим Апостола, и не се ли превръщаме в негови "убийци", като забравяме заветите му. Църквата отказва да го канонизира, но за нас той е светец, нищо не може да засенчи сиянието на образа му. Носим го в сърцата си и сме горди, че има толкова достоен и смел българин. Обяснимо е, че именно той зае първо място в класацията на БНТ "Великите българи". Обичаме го и му се възхищаваме. Или пък когато му отдаваме дължимото, се опитваме да преодолеем комплекса си, че не сме го спасили? Дали пък не се опитваме да успокоим гузната си съвест, че го предаваме и днес?

И въпреки всичко той все още "обръща" нещичко у нас, като тревожи нечия съвест; все още, макар и незабележимо, може да променя времето. Учи ни да бъдем свободни хора, да търсим истината. Отваря ни очите за недостойното, малодушното и пошлото. Дал е живота си, за да изкупи и нашите сторени и несторени грехове. Затова все още живее в сърцата ни. Имаме нужда от примери като неговия, които да следваме - поне малко, доколкото можем. Остава да разберем, че не бива да го предаваме! Той съзнателно е заложил своя живот, избрал е жребия си със съзнанието, че ако спечели - печели цял народ, ако губи, губи само себе си. Направил е самоотвержения си избор и заради нас, които и днес трябва да сме с него, със своя Апостол, за да не го изгубим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай