Чиновници доказват стаж за първолаци

Чиновници доказват стаж за първолаци | StandartNews.com

Столични училища приемат допълнителни критерии за приема на първолаци, с които да ограничат възможностите за измама. Един от тях е общинските чиновници и служителите на просветната система, чиито деца получават бонус точки, да доказват с копия от трудовите си договори колко дълъг е стажът им. Такова изисквани въведе 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", тъй като в минали години имало опити за измама от родители, които се представяли за служители в различни структури на общината. Тази година децата на общински чиновници, които имат над две години стаж в системата, ще получават 10 точки, а тези с по-малък ще имат и по-нисък бонус.

Наличието на брат и сестра в същото училище ще се доказва пък с преснимана страница от неговия бележник. 119-то въвежда и различен брой точки за "династичност" - ако само единият родител на детето е учил в школото, то получава 5 точки. Ако са и двамата - точките стават 10.

Проблемът на територията на този район обаче е в това, че има три училища, приемащи първолаци, и общо 402 деца, подлежащи на първи клас. Дори и при най-добро желание вероятно част от тях ще останат извън най-близките школа, въпреки че живеят в квартала, признаха директори. Затова например в 119-то се въвежда по-строго райониране, като точките силно намаляват, колкото по-далеч от училището живее детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай