БСП маха петгодишните от предучилищната

Другият вариант е малчуганите да се подготвят само в детските градини

БСП маха петгодишните от предучилищната | StandartNews.com

София. БСП ще настоява в новия закон за училищното образование и предучилищната подготовка да отпадне задължителното обхващане на петгодишните деца в предучилищни групи, съобщи БНТ. То стана задължително преди три години, по време на управлението на ГЕРБ, чрез промени в стария просветен закон. Другият вариант е петгодишните деца да се подготвят само в детските градини, а не и в училищата - както сега, тъй като там няма условия за толкова малки деца.

Според председателя на Парламентарната комисия по образование Ваня Добрева в новия просветен закон трябва да се преосмисли задължителното обхващане на петгодишните деца. Една от причините е, че много родителите искат да си гледат децата вкъщи.

"Не трябва да пренебрегваме ролята на родителя, аз смятам, че има една възраст в човешкото развитие, в която е много важен моделът на родителя, начинът на мислене, на възпитание на едно дете и не мисля, че държавата трябва да изземва тези функции, това малко напомня на тоталитарните системи", твърди Добрева.

Добрева смята още, че училището не е място за петгодишни деца.

"Продължава да стои въпросът, който ни го поставят психолози, родители, учители - дали под един покрив могат да съжителстват петгодишни с деветнайсетгодишни. Не могат, отговарят учителите, това е недопустимо. Казват още, че в училищата няма база и обстановка за толкова малки деца", каза още Добрева.

Учителите казват още, че в училищата не може да се осигури и хранене, подходящо за толкова малки деца, за което в детските градини стриктно следят, уточняват от БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай