Бобева откри новата учебна година в Пловдивския университет

Бобева откри новата учебна година в Пловдивския университет | StandartNews.com

Пловдив. "Вие имате шанса някой ден да станете министри на тази държава. Благодаря ви, че избрахте да останете в България, че избрахте да учите. Убедена съм, че изборът ви е правилен", с тези думи се обърна към студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" по време на официалното откриване на новата академична 2013/2013 г. зам.-министър председателят Даниела Бобева.

"В условията на криза трудно се забелязва дефицитът на компетентни кадри, но до една година липсата им в различни области ще бъде осезаема. Образованието е най-важният инструмент за постигане на успех, всичко останало е маловажно, подчерта вицепремиерът. Трябва да придобиете и предприемачески умения, защото не правителството, а предприемачите създават брутния вътрешен продукт", каза Даниела Бобева. Тя поздрави и преподавателите за успешната кандидат-студентската кампания, след която за новата учебна година в първи курс са записани близо 300 души повече спрямо 2013 г.

"Започваме учебната година с 3795 нови бакалаври, общият брой студенти е над 20 хил. души, а бюджетът ни и тази година надхвърля 19 млн. лева. Затова имаме пълното основание с гордост да заявим, че Пловдивският университет е вторият по големина и по значимост в страната", каза в словото си към студентите, преподавателите и официалните гости ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов.

Той припомни, че в ПУ „Паисий Хилендарски" има 28 професионални направления и над 100 специалности. "Учебният процес се осъществява в 9 факултета, 2 филиала, 1 департамент и 1 колеж. През октомври ще стартира и обучението в 120 магистърски програми. Стремежът ни през последните години е обучението да отговаря на динамично променящата се икономическа среда и търсенето на пазара на труда, заяви ректорът на Пловдивския университет. А практическите умения трябва да са продукт на високото ниво на образование", допълни проф. Козлуджов.

По традиция по време на откриването на новата академична година свои приветствия поднесоха още представители на студентски съвет и първокурсници. Тържествено – от завършващите студенти на най-младите, бяха предадени и символите на университета: знаме, ключ и издание на „История славянобългарска" на Паисий Хилендарски.

Церемонията се проведе в новия Спортен комплекс на висшето училище на бул. „България" №238 в Пловдив, където до края на следваща година се очаква да бъде изградено първото общежитие на ПУ „Паисий Хилендарски". Освен зам.-министър председателят Даниела Бобева присъстваха зам.-кметът на Община Пловдив инж. Димитър Кацарски и областният управител Венцислав Каймаканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай