БГ учениците най-слаби в ЕС по четене и математика

България отделя най-малко пари за образование

БГ учениците най-слаби в ЕС по четене и математика  | StandartNews.com

Брюксел. Българските ученици са показали най-слаби резултати по четене и математика в целия Европейски съюз. Това сочат сравнителни данни на Европейската комисия, която отново призова за реформи в сферата на образованието у нас.

Според резултатите България отделя най-малко пари за образование като в последните години България е намалила размера на средствата, които отделя за образование. През 2011-а те са спаднали до 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е най-малко в целия Европейски съюз, където средният процент е бил 5,3.

Учениците у нас са на последно място по математика и четене – тези, които се провалят на специализираните тестове, са съответно 47 и 41 на сто, или над два пъти повече от средното за 28-те страни-членки.

България е изправена пред предизвикателството да подобри цялостното качество и ефективност на образователната си система, обобщава Европейската комисия. В доклада й за нашата страна е отбелязано, че до края на годината се очаква нов закон за средното образование, с който да бъдат въведени нужните промени. Записано е още, че реформите във висшето образование са довели до много ограничен напредък, и че там основен проблем остава несъответствието между предлаганите специалности и нуждите на пазара на труда. Това според Еврокомисията увеличава структурната безработица и пречи на развитието на високостойностни, иновативни сектори на икономиката.

В доклада е отбелязано още, че страната ни е под средното за Европейския съюз ниво на владеене на чужди езици, и че е предпоследна по дял на хората с добри компютърни умения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай