Вторник,

Без промяна на матурите тази година

От: Администратор -
3756
Без промяна на матурите тази година
A
A
A

„Тази година остават същите начини за влизане във ВУЗ и излизане от средното образование. Нищо не се променя тази година. Ще се обсъжда, обаче, по-нататък евентуално да се промени системата за влизане във висши учебни заведения в България". Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Министърът спомена, че обмисля въвеждането на общ изпит по мислене, който да послужи матурите да са само за излизане от училище. И даде пример с учениците, които масово отиват да следват в чужбина. Това обаче едва ли ще стане тази година.

„IQ на българите е абсолютно достатъчно да заемат чудесни университети. Ние вероятно не бихме ползвали тази система, защото тя е западна. Ние ще я адаптиране в България, ще я обсъждаме широко и ще има пробен период за някои от ВУЗ-овете", каза проф. Танев.

Министърът коментира и темата с увеличаващият се брой вузове в страната. Той увери, че ще е се опита да намали цифрата. „Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит", добави той.

Частните училища трябват да бъдат субсидирани, каза проф. Танев.

„Нямаме право да лишим ученик от частно училище от неща, които той като дете е длъжен да има и държавата гаранитра на всички деца. Например, учебниците от 1-ви до 7-ми клас се субсидират от държавата, независимо в какво училище са децата. Става дума за още малко увеличение в посока на задължителната част от учебната програма, което означава известни плащания", добави образователният министър.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички