Без промяна на матурите тази година

Без промяна на матурите тази година | StandartNews.com

„Тази година остават същите начини за влизане във ВУЗ и излизане от средното образование. Нищо не се променя тази година. Ще се обсъжда, обаче, по-нататък евентуално да се промени системата за влизане във висши учебни заведения в България". Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Министърът спомена, че обмисля въвеждането на общ изпит по мислене, който да послужи матурите да са само за излизане от училище. И даде пример с учениците, които масово отиват да следват в чужбина. Това обаче едва ли ще стане тази година.

„IQ на българите е абсолютно достатъчно да заемат чудесни университети. Ние вероятно не бихме ползвали тази система, защото тя е западна. Ние ще я адаптиране в България, ще я обсъждаме широко и ще има пробен период за някои от ВУЗ-овете", каза проф. Танев.

Министърът коментира и темата с увеличаващият се брой вузове в страната. Той увери, че ще е се опита да намали цифрата. „Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит", добави той.

Частните училища трябват да бъдат субсидирани, каза проф. Танев.

„Нямаме право да лишим ученик от частно училище от неща, които той като дете е длъжен да има и държавата гаранитра на всички деца. Например, учебниците от 1-ви до 7-ми клас се субсидират от държавата, независимо в какво училище са децата. Става дума за още малко увеличение в посока на задължителната част от учебната програма, което означава известни плащания", добави образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай