Неделя,

Български учени допълниха Менделеев

От: Failed to load user -
2183
Български учени допълниха Менделеев
A
A
A

Институтът за ядрени изследвания в Дубна поръчал оборудване на БАН за Е750 хил.

Български учени са участвали в откриването на последните четири свръхтежки елемента от Менделеевата таблица с поредни номера 113, 115, 117 и 118. Работата по това откритие е продължила близо 35 г.

В началото на годината е подадено искане до международните организации за чиста и приложна химия и физика за допълване на таблицата на Менделеев с новооткритите елементи. Те са свръхтежки, а откритието е направено в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Това съобщи директорът на института акад. Виктор Матвеев, който е в България за присъждане на званието "доктор хонорис кауза" на СУ "Св. Климент Охридски" и за да получи диплом за почетен международен представител на БАН. България е една от държавите учредителки на института в 1956 г. и е сред най-активните участници в работата на института, отчете акад. Матвеев. В момента там работят по различни програми 35 български учени, от създаването на института до наши дни през неговите лаборатории и зали са минали над 400 българи, участвали в различни разработки. Новите елементи все още нямат имена, защото се чака заключението на двете международни организации, поясни акад. Матвеев. Миналата година са открити още два ултратежки елемента, които са признати, с поредни номера 114 и 116, допълни академикът. Те вече имат и имена - флеройвий и ливерморий. Названията им произхождат от лабораториите, в които са открити - Флеровата лаборатория по ядрени реакции в Русия и националната лаборатория "Лоурънс Ливърмор" в САЩ. Откривателите на новите четири елемента ще предложат имена, след тяхното включване в таблицата от Международния съюз за чиста и приложна химия.

Благодарение на новите химични елементи е създадена технология за протонна лъчетерапия, която се смята за революционна при лечението на ракови заболявания. Един от последните проекти на института в Дубна, който е по поръчка на Европейската комисия, е за изследване на въздуха за тежки метали.

Институтът в Дубна работи по програми, близки до тези на ЦЕРН в Швейцария (Европейската организация за ядрени изследвания), където се ускоряват протони и тежки ядра. Практика е да се възлагат на български фирми, на производствено-развойните звена на СУ и БАН различни поръчки за спомагателни части и технологии, както и проучвания за различните проекти на ОИЯИ, което дава възможност да се развива практическото приложение на родната наука. Само в Базата за развитие и внедряване към БАН в последните пет години е изработено оборудване за института на стойност 750 000 евро.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички