Акулата донесе шестици на седмокласниците

По-малко двойки за гимназия, катерицата провали малките

Акулата донесе шестици на седмокласниците | StandartNews.com

София. Повече отлични оценки по български език и литература изкараха седмокласниците тази година. Това сочат първите резултати от изпитите за гимназия, съобщиха от образователното министерство. Учениците правиха преразказ на "Акулата" от Лев Толстой. Според министър Анелия Клисарова те са се представили много добре и по чужд език. По-слаби оценки има по биология. Като цяло двойките на изпитите след VII клас са по-малко в сравнение с миналата година. Общият успех сега е над 4,50, а през 2012 беше по-нисък, уточниха пред "Стандарт" от ресорното ведомство. Миналата година преразказът на "Бабата, която хранеше котките" на Деян Енев затрудни децата.

Защо вълкът поискал да изяде катерицата? Това пък е въпросът, който най-много изпоти четвъртокласниците в теста по български. Резултатите от националното външно оценяване показват, че децата не се справят с отворени въпроси. Те трябваше сами да напишат за вълка и катерицата на базата на текст, който са чели. Като цяло резултатите показват спад в знанията по български език и литература. През 2013 г. покрилите 80% от стандарта са 67,05%, а миналата година са били 72,65. Геометрията също затруднява четвъртокласниците. По-малко от половината от тях са успели да дадат отговор на въпроса колко са тъпите ъгли в триъгълника.

Експертите признаха, че все още някои учители изискват от децата да зубрят. Най-високите резултати в Смолян и София-град, а най-слаби в Силистра, Добрич и Сливен (68.55%). Училището с най-високи резултати в страната по всички изпитни предмети е варненско. То е основното "П.Р. Славейков". На второ място е школото на министър Анелия Клисарова "Св. св. Кирил и Методий". Най-ниските резултати са в софийското 113-то "Сава Филаретов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай