Понеделник,

Акулата донесе шестици на седмокласниците

От: Администратор -
Акулата донесе шестици на седмокласниците
A
A
A

София. Повече отлични оценки по български език и литература изкараха седмокласниците тази година. Това сочат първите резултати от изпитите за гимназия, съобщиха от образователното министерство. Учениците правиха преразказ на "Акулата" от Лев Толстой. Според министър Анелия Клисарова те са се представили много добре и по чужд език. По-слаби оценки има по биология. Като цяло двойките на изпитите след VII клас са по-малко в сравнение с миналата година. Общият успех сега е над 4,50, а през 2012 беше по-нисък, уточниха пред "Стандарт" от ресорното ведомство. Миналата година преразказът на "Бабата, която хранеше котките" на Деян Енев затрудни децата.

Защо вълкът поискал да изяде катерицата? Това пък е въпросът, който най-много изпоти четвъртокласниците в теста по български. Резултатите от националното външно оценяване показват, че децата не се справят с отворени въпроси. Те трябваше сами да напишат за вълка и катерицата на базата на текст, който са чели. Като цяло резултатите показват спад в знанията по български език и литература. През 2013 г. покрилите 80% от стандарта са 67,05%, а миналата година са били 72,65. Геометрията също затруднява четвъртокласниците. По-малко от половината от тях са успели да дадат отговор на въпроса колко са тъпите ъгли в триъгълника.

Експертите признаха, че все още някои учители изискват от децата да зубрят. Най-високите резултати в Смолян и София-град, а най-слаби в Силистра, Добрич и Сливен (68.55%). Училището с най-високи резултати в страната по всички изпитни предмети е варненско. То е основното "П.Р. Славейков". На второ място е школото на министър Анелия Клисарова "Св. св. Кирил и Методий". Най-ниските резултати са в софийското 113-то "Сава Филаретов".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички