Сряда,

300 ученици на крака пред своя любим учител

От: Администратор -
9702
300 ученици на крака пред своя любим учител
A
A
A

Виктор Юго е казал: „Добротата е слънцето във вътрешния свят на човека". Ние познаваме такъв човек, това е нашият любим учител Марияна Митова, преподавател по български език и литература. Нека й благодарим за вярата и търпението към нас, за уроците, които ни дава – че трябва да се борим, за да успеем. Тя е не само учител, а човек с голямо сърце и щедра душа". Тези думи на деветокласничката от Природо-математическата гимназия „Сергей Корольов" в Благоевград – Велислава Гагова, бяха последвани от много сълзи на щастие. 300 ученици пък станаха на крака, за да аплодират победителката в кампанията „Любим учител" на вестник „Стандарт" и Министерството на образованието и науката.

Песента „Учителко любима", която изпълни чаровно момиче, дойде тъкмо навреме, за да може емоциите да се успокоят, но не и сълзите да се забършат, защото те издаваха чувствата и на любимата учителка, и на колегите й, и на директора Татяна Ядкова, и на зам.-главния редактор на „Стандарт" – Даниела Казанджиева, и на Милка Коджабашиева от МОН, и на доста от учениците. Марияна Митова получи букети с цветя от зам.-кмета Иво Николов и от шефа на местния парламент Радослав Тасков. „Казах си сутринта, че няма да се разплача, но не успях. Да докоснеш душата на дете и да останеш там – това е най-голямата отплата за един учител. Благодаря и на учениците, и на колегите, и на ръководството на гимназията.

В работата си се водя от мисълта на Плутарх, че ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален. Учителството е моят живот. Ученици, обичам ви като мои деца. Вашата обич е най-големият ми подарък. Ако не съм с вас, денят ми е сив. Помнете, че навсякъде и винаги трябва да сте сред първите. Посвещавам тази награда на вас", сподели развълнуваната учителка и вдигна залата на крака. Директорката на елитната гимназия Татяна Ядкова подчерта, че Митова често е награждавана за своя принос в образованието. Изтъкна, че учителката е с авторитет, че не е само зад катедрата, но и на чина на ученика. „Нейните доброта, толерантност и идеали са пословични. Тя притежава магията да „запали" интереса на учениците към предмета й", каза училищният шеф. Ядкова каза още, че гимназията дава нови хоризонти на учениците, еталон е за съвременно учебно заведение, което подготвя успешни личности.

Милка Коджабашиева от МОН също не сдържа сълзите си. Тя призна, че е впечатлена от успехите на училището, от таланта на учениците. „Всеки от нас има своя любим учител, нека се сещаме по-често за тях. Казвайте „Благодаря" на преподавателите си, една дума е, но показва огромно признателност към учителското дело. Професионално и благородно ви завидях, г-жо Митова. Вярвам, че тук има и бъдещи любими учители. Поклон и благодарност към всички учители", завърши емоционално думите си Коджабашиева. И зам.-главният редактор на в. „Стандарт" Даниела Казанджиева бе развълнуван от успехите на младите хора и от добрия пример на гимназията.

Ние, медиите, трябва да показваме по-често успехите ви. Браво! Възхитена и горда съм от таланта ви, от духа ви, от ентусиазма ви. Запазете този дух и променете тази страна", пожела на учениците тя. Казанджиева разкри кое впечатлява най-много младите хора по отношение на техните учители. Преподавателите трябва да са вдъхновяващи, приятели с децата, строги, но справедливи, разбиращи проблемите на младите хора, диалогични, да дават и житейски уроци на учениците си. Вълнуващото събитие не мина и без обща снимка, на която се наредиха един до друг ученици, учители и гости. С вярата, че подобни прояви са необходими, за да се засвидетелства заслужената почит и уважение към труда на учителя.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички