300 ученици на крака пред своя любим учител

300 ученици на крака пред своя любим учител | StandartNews.com

Виктор Юго е казал: „Добротата е слънцето във вътрешния свят на човека". Ние познаваме такъв човек, това е нашият любим учител Марияна Митова, преподавател по български език и литература. Нека й благодарим за вярата и търпението към нас, за уроците, които ни дава – че трябва да се борим, за да успеем. Тя е не само учител, а човек с голямо сърце и щедра душа". Тези думи на деветокласничката от Природо-математическата гимназия „Сергей Корольов" в Благоевград – Велислава Гагова, бяха последвани от много сълзи на щастие. 300 ученици пък станаха на крака, за да аплодират победителката в кампанията „Любим учител" на вестник „Стандарт" и Министерството на образованието и науката.

Песента „Учителко любима", която изпълни чаровно момиче, дойде тъкмо навреме, за да може емоциите да се успокоят, но не и сълзите да се забършат, защото те издаваха чувствата и на любимата учителка, и на колегите й, и на директора Татяна Ядкова, и на зам.-главния редактор на „Стандарт" – Даниела Казанджиева, и на Милка Коджабашиева от МОН, и на доста от учениците. Марияна Митова получи букети с цветя от зам.-кмета Иво Николов и от шефа на местния парламент Радослав Тасков. „Казах си сутринта, че няма да се разплача, но не успях. Да докоснеш душата на дете и да останеш там – това е най-голямата отплата за един учител. Благодаря и на учениците, и на колегите, и на ръководството на гимназията.

В работата си се водя от мисълта на Плутарх, че ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален. Учителството е моят живот. Ученици, обичам ви като мои деца. Вашата обич е най-големият ми подарък. Ако не съм с вас, денят ми е сив. Помнете, че навсякъде и винаги трябва да сте сред първите. Посвещавам тази награда на вас", сподели развълнуваната учителка и вдигна залата на крака. Директорката на елитната гимназия Татяна Ядкова подчерта, че Митова често е награждавана за своя принос в образованието. Изтъкна, че учителката е с авторитет, че не е само зад катедрата, но и на чина на ученика. „Нейните доброта, толерантност и идеали са пословични. Тя притежава магията да „запали" интереса на учениците към предмета й", каза училищният шеф. Ядкова каза още, че гимназията дава нови хоризонти на учениците, еталон е за съвременно учебно заведение, което подготвя успешни личности.

Милка Коджабашиева от МОН също не сдържа сълзите си. Тя призна, че е впечатлена от успехите на училището, от таланта на учениците. „Всеки от нас има своя любим учител, нека се сещаме по-често за тях. Казвайте „Благодаря" на преподавателите си, една дума е, но показва огромно признателност към учителското дело. Професионално и благородно ви завидях, г-жо Митова. Вярвам, че тук има и бъдещи любими учители. Поклон и благодарност към всички учители", завърши емоционално думите си Коджабашиева. И зам.-главният редактор на в. „Стандарт" Даниела Казанджиева бе развълнуван от успехите на младите хора и от добрия пример на гимназията.

Ние, медиите, трябва да показваме по-често успехите ви. Браво! Възхитена и горда съм от таланта ви, от духа ви, от ентусиазма ви. Запазете този дух и променете тази страна", пожела на учениците тя. Казанджиева разкри кое впечатлява най-много младите хора по отношение на техните учители. Преподавателите трябва да са вдъхновяващи, приятели с децата, строги, но справедливи, разбиращи проблемите на младите хора, диалогични, да дават и житейски уроци на учениците си. Вълнуващото събитие не мина и без обща снимка, на която се наредиха един до друг ученици, учители и гости. С вярата, че подобни прояви са необходими, за да се засвидетелства заслужената почит и уважение към труда на учителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай