26 ученици учат и работят във вериги

26 ученици учат и работят във вериги | StandartNews.com

26 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) ще учат и ще усвояват занаят. В музея "Земята и хората" вчера бе даден официалният старт на пилотния проект на Търговската камара на Австрия за старта на дуалното обучение. Българските филиали на големите вериги "Билла", "ДМ", "Кауфланд", "Лидл" и "Метро Кеш & Кери" ще обучават децата в 5-годишен курс след 7-ми клас.

Идеята е през първите три години гимназистите да получат задълбочена теоретична подготовка по родните образователни стандарти. Те ще залягат и над специални дисциплини, за да придобият квалификация за икономисти - търговско право, предприемачество, счетоводство, финансов икономически анализ и контрол и т.н. Реалното обучение в големите вериги ще се случи в 11-и и 12-и клас като учебна практика.

"Учениците ще бъдат в работна среда без учителите си, като това ще ги мотивира да поглъщат практически знания", заяви София Дамянова, мениджър на проекта. Учениците ще получават възнаграждение за свършената работа във веригите супермаркети. Предвидената по закон "надница" е 90% от минималната работна заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай