Рединг иска европейска разузнавателна служба

Рединг иска европейска разузнавателна служба | StandartNews.com

Брюксел. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че Европейският съюз трябва да създаде своя собствена разузнавателна служба до 2020 г., пише EUobserver. 

В интервю за гръцкия вестник "Нафтемпорики" по повод шпионския скандал в САЩ Рединг казва: "Имаме нужда да подсилим Европа в този аспект, за да играем наравно с американските ни партньори". 

"Затова бих искала да използваме случая да се договорим за споразумение за по-голямо сътрудничество между секретните служби на страните членки на Европейския съюз - за да имаме по-силен общ глас, с който да говорим със САЩ. Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) трябва да бъде уравновесена от наша страна. Затова моето дългосрочно предложение е да създадем Европейска разузнавателна служба до 2020 г.", допълни Рединг.

Разкритията на бившия служител на АНС Едуард Сноудън показаха, че Агенцията е подслушвала милиони европейци чрез телефонните им разговори и и-мейли. Изтече информация също за шпионаж над 35 световни лидерти, сред които и германския канцлер Ангела Меркел.

Европейските страни вече сис сътрудничат в сферата на разузнаването, като си разменят класифицирана информация за конфликти и терористични заплахи чрез IntCen, клон на Европейската служба за външна дейност, който изпраща служители на разузнаване в трети страни, но винаги със съгласието на приемащата държава. Специалистите по контратероризъм също се срещат в т.нар. работна група CP931 в Съвета на ЕС. Европейските шефове на разузнаването се срещат и извън европейските структури в Клуб дьо Берн. Никоя от тези служби обаче няма капацитета на разузнавателните служби на Великобритания и Франция. 

Официален представител на ЕС заяви, че рединг е говорила неофициално пред гръцкия вестник и не е обсъждала идеята с колегите си еврокомисари. Според него създаването на Европейска разузнавателна служба ще изисква промяна на договора на ЕС и ако идеята бъде приета, тя ще се обсъжда след европейските избори през 2014 г.

Такава идея е имало още през 2004 г., напомня изданието. Тогава Австрия и Белгия предложиха да се създаде служба за сигурност на ЕС като реакция на бомбените атентати в мадридското метро, които отнеха живота на близо 200 души. Франция, Германия и Великобритания игнорираха предложението. Австрия все още има желание за такава структура, но по-големите европейски страни не дават знак да са променили позициите си в последното десетилетие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай