Вторник,

Брюксел коментира изборните скандали в България

От: Failed to load user -
3321
Брюксел коментира изборните скандали в България
A
A
A

Брюксел. Въпреки скандала с бюлетините Европейската народна партия продължава да има пълно доверие в ГЕРБ, заяви за БНР заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Според него, като победител в изборите, ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов.

"Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи, да приемат резултатите от изборите, и да намерят път към формиране на правителство", каза Вебер.

Същевременно лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова ръководството на ГЕРБ да се оттегли, а партията да даде възможност на останалите политически сили да съставят следващия кабинет.

"Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях, и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността си – дори тя да не е само и единствено негова. Но щом една партия прави такива неща, отговорността трябва да носи нейното ръководство", заяви Свобода.

Според него опитът за манипулация на изборите хвърля още по-тежка сянка върху европейската представа за България.

"За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни като Африка и учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България. Сянката, която този случай хвърля върху страната може да се разсее, само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността – то трябва или да подаде оставка, или да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави в правителство, и да остави останалите политическите партии да се заеме с тази задача", казва Ханес Свобода.

По думите му скандалът може да се отрази дори на перспективите ни за Шенген и върху това дали и кога може да бъде прекратен мониторинговия механизъм.

"След това, което стана всеки би си казал, че ние правим всичко, което можем за България, но този резултат показва, че тя не е в състояние да изпълнява това, което се очаква от нея – не и с правителство, което манипулира избори. Така че изходът за страната е ново правителство, способно да поправи лошия й имидж", коментира още Свобода.

Въпросът за допълнителните бюлетини днес може да бъде разгледан от Председателския съвет на Европейския парламент и да влезе за обсъждане в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии.

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън заяви, че несъмнено европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите.

"За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би и в съвета на министрите, разбира се и в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България, и не мога дори да си представя, че следващия доклад няма да включва и този инцидент. Мога само да се надявам, че дотогава ще знаем повече за него и че разследването ще доведе до резултати, приемливи за всички политически партии в България. Това ще е важно за доверието и в българската демокрация, и в новото правителство", уточни Уотсън.

"Това, че бяха открити 350 хиляди бюлетини за мен няма никакво съмнение, че това повдига много въпроси и това е една от причините нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, да не иска да участва в коалиция с ГЕРБ. За мен най-добрият вариант ще е тези три партии, заедно, да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация", каза Уотсън.

"Смятам, че българският президент е прав, че компетентните власти трябва да бъдат оставени да си свършат работата. Доколкото разбирам обаче печатницата "Мултипринт" е свързана с общински съветник от ГЕРБ – това само по себе си може да предполага участие на ГЕРБ, но това наистина трябва да бъде установено от властите".


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията