Брюксел коментира изборните скандали в България

Брюксел коментира изборните скандали в България | StandartNews.com

Брюксел. Въпреки скандала с бюлетините Европейската народна партия продължава да има пълно доверие в ГЕРБ, заяви за БНР заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Според него, като победител в изборите, ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов.

"Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи, да приемат резултатите от изборите, и да намерят път към формиране на правителство", каза Вебер.

Същевременно лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова ръководството на ГЕРБ да се оттегли, а партията да даде възможност на останалите политически сили да съставят следващия кабинет.

"Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях, и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността си – дори тя да не е само и единствено негова. Но щом една партия прави такива неща, отговорността трябва да носи нейното ръководство", заяви Свобода.

Според него опитът за манипулация на изборите хвърля още по-тежка сянка върху европейската представа за България.

"За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни като Африка и учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България. Сянката, която този случай хвърля върху страната може да се разсее, само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността – то трябва или да подаде оставка, или да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави в правителство, и да остави останалите политическите партии да се заеме с тази задача", казва Ханес Свобода.

По думите му скандалът може да се отрази дори на перспективите ни за Шенген и върху това дали и кога може да бъде прекратен мониторинговия механизъм.

"След това, което стана всеки би си казал, че ние правим всичко, което можем за България, но този резултат показва, че тя не е в състояние да изпълнява това, което се очаква от нея – не и с правителство, което манипулира избори. Така че изходът за страната е ново правителство, способно да поправи лошия й имидж", коментира още Свобода.

Въпросът за допълнителните бюлетини днес може да бъде разгледан от Председателския съвет на Европейския парламент и да влезе за обсъждане в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии.

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън заяви, че несъмнено европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите.

"За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би и в съвета на министрите, разбира се и в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България, и не мога дори да си представя, че следващия доклад няма да включва и този инцидент. Мога само да се надявам, че дотогава ще знаем повече за него и че разследването ще доведе до резултати, приемливи за всички политически партии в България. Това ще е важно за доверието и в българската демокрация, и в новото правителство", уточни Уотсън.

"Това, че бяха открити 350 хиляди бюлетини за мен няма никакво съмнение, че това повдига много въпроси и това е една от причините нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, да не иска да участва в коалиция с ГЕРБ. За мен най-добрият вариант ще е тези три партии, заедно, да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация", каза Уотсън.

"Смятам, че българският президент е прав, че компетентните власти трябва да бъдат оставени да си свършат работата. Доколкото разбирам обаче печатницата "Мултипринт" е свързана с общински съветник от ГЕРБ – това само по себе си може да предполага участие на ГЕРБ, но това наистина трябва да бъде установено от властите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай