Звън от отвъдното 15 минути след взрива

Всички знаехме, че е опасно, но всеки търси парче хляб, казват хората

Звън от отвъдното 15 минути след взрива | StandartNews.com

Свалят знамената в цялата страна, обявиха ден на траур днес

Ужасът в Горни Лом продължава. Всички работници, които са били на смяна в два от цеховете за утилизация във военния завод "Миджур" край видинското село, са загинали на място. 13 мъже и 2 жени бяха изпепелени в оръжейната фабрика към 17 часа на 1 октомври.

Сред жертвите са и трима души от ръководството на завода, включително и Емил Митков, син на собственика на предприятието Валери Митков. Загинало е и цяло семейство, съпруг и съпруга, които оставят 5-годишно сираче. По първоначалните данни на разследващите първият взрив е бил засечен в 16,58 часа, като сигналът към 112 е подаден в 17,06 часа. Имало е втори вторичен взрив малко по-късно, а третият е от 21,41 часа.

Последният жив от работниците във фабриката бомба се е обадил на телефон 112 в 17,13 часа. Това разказа Цветан Антов, който е енергетик в завода край село Горни Лом. Той е бил извикан да спре тока около 17,30 часа. "Това, което видях, беше страшно. Всичко беше потрошено, нямаше врати, прозорци, единственото, което направих, е да спра електричеството. Нагоре не ме пуснаха да отида", разказа Антов. Той обясни, че се е работело без почивка по 24 часа в денонощието на 8-часови смени и за да си получат парите, работниците е трябвало да гонят норма при поръчка за утилизация на гръцки противопехотни мини. "Всички знаехме, че е опасно, но всеки търси парче хляб. Безработицата в този район е голяма", допълни Антов.

Мините са били докарани в цеховете за преработка само ден преди трагедията. Доставени са директно от Гърция със 7 ТИР-а. Първо в единия цех са обезвреждани детонаторите им, след това във втория цех са рязани на струг и от тях е извличан тротилът. Според хората от Горни Лом в предприятието край селото са работили 80 човека. Работниците в основните цехове са били на смяна по 15-20 души, а трудовото им възнаграждение е било 240 лева.

Повечето от жертвите са млади хора на възраст между 25 и 40 години. Часове преди властите официално да обявят броя на жертвите, хората в града се носеха като призраци около отцепения завод, облени в сълзи. Красимир разказа, че се надява 25-годишният му племенник, който е работел в цеха, да е жив. Друг отчаян баща през целия ден търсеше 26-годишния си син и отказваше да повярва, че е загинал.

Часове след трагедията през нощта "пустинните котки" на военните влязоха на територията на взривения завод и сложиха термокамери. На сутринта безпилотен самолет облетя района, но установи пустош като от лунен пейзаж - няма сгради, няма следи от хора, дори от колите останали само черни ламарини. По обяд вчера пожарникар номер 1 комисар Николай Николов влезе със следователи с "пустинна котка". "След огледа, който направихме, надеждите да намерим оцелели, се изпариха", заяви той 90 минути по-късно. Според експертите причина за трагедията е възникнал пожар в основното помещение за утилизация. Те са почти сигурни, че човешка грешка е довела до трагедията. Взривът е бил изключително силен, в района са открити отломки с тегло от над 150-200 кг, които са хвърчали на стотици метри. Две от сградите, част от цеха, ги няма, образували са се огромни кратери, сериозно повредена е и гората в околността. "Няма да стане ясно от къде се е появила искрата, но тя е взривила складирания в помещението барут, а не мините. Те са гръмнали след ударната вълна, предизвикана от барута. Тя е заличила всичко за броени секунди", обясниха експерти. Те допълниха, че при скорошни проверки аварийният изход на фабриката е бил блокиран от чували с барут, складирани неправилно в помещението, където се режат снаряди.

Кабинетът обяви 3 октомври за ден на национален траур. Трикольорът на всички сгради в страната ще бъде свален наполовина в памет на жертвите на трагедията.

Струпали са тонове боеприпаси накуп

О.р. полк. доц. д-р Валентин Радев е един от най-добрите експерти по боеприпаси в България. По времето на кабинета "Борисов" той бе зам.-министър на отбраната, сега е кандидат-депутат от ГЕРБ

- Г-н Радев, Вие бяхте на мястото на трагедията, каква е според Вас причината за взрива?

- Твърдо според мен причината е човешка грешка. Имало е грубо неспазване на технологията - в двата цеха е имало нерегламентирано количество мини. Просто не е трябвало да има такива големи количества, струпани на едно място. Те са били разположени в двата цеха. Около 50-100 кг са разрешените, а е имало доста повече - около десетки тонове тротилов еквивалент. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост.

- А каква е първопричината?

- Най-вероятно се е появила искра - при удар или по някаква друга причина. Възможно е вътре да е имало и други чувствителни взривни вещества. Но всичко е изпепелено - категорично няма да може да се установи със сигурност първопричината. Искам да посоча, че тук има много голяма разлика от случая от "Петолъчката", от други места, включително и последния случай в Костенец, където имаше взрив. Лично познавам шефа на цеха - Мирослав Чернев, дълго е работил и на Челопечене, заедно сме завършили - той е истински специалист. Изпълнителният директор също е човек с невероятно богат опит. Синът също е завършил Минногеоложкия институт и е много опитен. Тук са били назначени специалисти и поне ръководната част е била много стриктна.

- Какви са били мините?

- Става въпрос за гръцки противопехотни мини. Те са много стари - мисля, че от 60-70-те години на ХХ век. Взривното им вещество е тротил, а при него старостта не е от значение, то запазва качеството си във времето.

- По-рано през деня бившият директор на военния завод ТЕРЕМ Марин Иванов заяви, че тези мини са били много опасни и е отказал те да бъдат утилизирани там. Имали ли са в завода в с. Горни Лом необходимата технология за утилизация?

- Да, имали са техника. Те имат дългосрочен договор и от 2010 г. същите мини се утилизират там в техния завод, не им е за първи път.

Бояджиев: Гръцките "скачащи" мини по-сложни от съветските

Гръцките противопехотни мини, които са обезвреждани в завода в Горни Лом, са много по-сложни и по-опасни за утилизация от съветските, слагани у нас след 9 септември. Това коментира експертът по сигурността Иван Бояджиев. По думите във фабриката са се утилизирали т.нар. скачащи противопехотни мини. Те се взривяват на метър височина от земята. "Явно гърците са почнали да ги вадят и да ги пращат при нас да ги обезвреждаме. От една страна, това е на пръв поглед хуманно - създават работа на населението в този край. От друга обаче, хората си купуват смърт за 230 лв. заплата", коментира Бояджиев. По думите му за обезвреждането им е нужна голяма квалификация.

Представители на гръцки държавен военен завод са водени на място в частния завод за утилизация край село Горни Лом, научи "Стандарт" от източници от нашето министерство на отбраната. Това стана през 2013 г. След като те одобрили цеха, започнали доставките.

Марин Иванов, бивш директор на "Терем", обясни, че дружеството е искало тогава да поеме само определен вид боеприпаси, защото не е разполагало с всички необходими технологии. "По-голямата част от тях бяха много опасни, трудно се обезвреждат и са силно запалими", обясни Иванов. Близо четири години Гърция е търсила възможност къде да обезвреди старите си противопехотни мини. По думите на Иванов "рискът е висок и е възможно загуба на жива сила".

Открили 143 нарушения във фабриката за 4 г.

Хората работели без инструктаж, съдилища отменяли глоби на фирмата

След като взривът уби 15 души и изравни със земята цеховете на завод "Миджур", Главната инспекция по труда съобщи, че издава акт за прекратяване на неговата дейност.

Над 20 са проверките, направени в оръжейната фабрика от началото на 2010 г. до септември т.г., от Инспекцията по труда. Установените нарушения са 143, за част от които са съставени 10 акта с глоби. Повечето от нарушенията са по безопасността на технологичните процеси и работното оборудване, уточняват от ГИТ. Последната проверка на трудовите инспектори е била на 6 август. Тогава констатираните нарушения са 13, а написаните актове - 7.

Няколко седмици преди това трудовите инспектори са участвали в друга инспекция заедно със службата "Контрол на общоопасните средства". От КОС обаче отказаха да съобщят какви нередности са установили при техните инспекции.
Сред най-фрапиращите нарушения, според министъра на труда Йордан Христосков, са старото оборудване в процеса на утилизация на гръцките мини, липсата на авариен изход в един от цеховете и съхраняването на взривни вещества до резервния изход в друг от цеховете. Липсвали и инструкции на работните места за безопасност при разглобяване на мините, извличането на тротила от тях, както и при работата на струг. Тези нарушения обаче не застрашавали пряко живота и здравето на работещите в завода, твърдят от ГИТ.

Всички актове за санкции на инспекторите били обжалвани от ръководството на фирмата. Четири от тях вече са паднали в съда. Като например една от последните глоби в размер на 2000 лв., наложена през април т.г. на управителя Емил Митков за незаконно полагане на извънреден труд във фабриката. Влязла в сила е обаче най-голямата санкция от 10 000 лв., наложена след пожара през 2010 г. заради това, че в дружеството не е осигурило здравословни и безопасни условия на труд за работниците. Не са установени обаче нарушения на трудовото законодателство, свързани със заплащането, казват от ГИТ. Близките на работещите в барутната фабрика твърдят, че там заплатите са 250 лв., но по документи трудовите инспектори не са открили възнаграждения под минималната работна заплата за страната.

Скатавка от работа спаси живота му

Един от работниците, който е трябвало да бъде на смяна по време на трагедията във взривилия се цех, е оцелял, тъй като се е скатал от работа. Той дал на друг свой колега картата си, за да го чекира, че е на смяна, но реално бил в дома си в Монтана. Затова първоначално разследващите са допуснали, че починалите са 16. По-късно успели да се свържат с него по телефона и човекът се оказал жив и здрав.

В предприятието са работили малко хора от Горни Лом, а повечето служители са били от Монтана, Лом, Белоградчик и Видин. Всички при влизане в завода са се чекирали с магнитни карти, с които е засичана нормата им на труд. Последните месеци е имало забавяне на заплатите, но шефовете започнали да им превеждат пари след голямата поръчка с гръцките мини.

КОС не разрешил да преместят 800 000 мини

Сутринта преди взрива изпълнителният директор на "Видекс" АД е поискал от служба КОС на 5-то РПУ в София разрешение за транспорт от с. Горни Лом до с. Сеславци на 800 000 противопехотни мини. Транспортът е бил отказан и разрешение не е издадено. Това стана ясно от съобщение на Върховна касационна прокуратура по повод проверките, започнали в офисите и обектите на "Видекс" АД. По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще разследват по образуваното досъдебно производство. Следователи и експерти започнаха вчера огледи, претърсвания и разпити в района на инцидента, във Видин и в столицата. Иззети са множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД. Установено е, че в завода в с. Горни Лом се работи по договор с гръцка фирма, подписан на 8.07.2008 г. Действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са приети 614 882 мини, като е предстояло ликвидирането на още 935 285.

Проверки е имало и в обекта на "Видекс" АД в с. Сеславци. Складовите помещения там са запечатани и се охраняват от МВР.

Започнали са разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София, включително и на собственика на фирмата Валери Митков.

Днес сутринта след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ "Александровска", както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това, ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод "Миджур". Ще се изземат и документи от административната сграда на завода.

"Лада" изпревари "пустинните котки"

Пожарникари с "Лада-Нива" са първите униформени, които са успели да влязат в избухналата барутена фабрика 50 минути след взрива. Старшият им Пламен Петров и двама от колегите му от Белоградчик са проникнали на територията на завода като първите отзовали се на подадения от 112 сигнал. Още с влизането видели, че е пустош и че не може да има оцелели. Петров преценил, че е опасно да останат повече там, а и единствената техника, с която разполагали, били два пожарогасителя. Той наредил на колегите си да се изтеглят незабавно.

Въпреки недобре координираната намеса на пожарникарите от Белоградчик обаче те ще бъдат предложени за награда, тъй като са действали самоотвержено и целта им е била да открият оцелели, които да спасят.

На два пъти ги оправдават

В завод "Миджур" е имало предни инциденти, завършили със смърт. През 2006 г. избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов. През 2007 г. експлозия в един от цеховете отнема живота на 28-годишния Людмил Стефанов. И за двата случая Окръжна прокуратура-Видин е внесла обвинителни актове по чл. 123 от НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

Павел сам ще гледа малкото си братче

Нямаше къде да работят и се хванаха в този завод, призна кметът Красимир Кирилов

Иван и Венера се върнали от гурбет в Кипър преди 3 години. Спечелените пари вложили за ремонт на къщата в село Средогрив, строена от бащата на Иван. Семейството си купило и нови мебели. После започнало работа в завода в Горни Лом. В началото със своята майка и татко работел и Павел. Той обаче не харесал новата си работа и се върнал в Кипър. 25-годишното момче си дошло преди няколко месеца. Семейство Георгиеви се стягало за зимата.

Докарали си дърва и прибрали зеленчуците от собствената градина. Надявали се да правят сватба, тъй като Павел излизал с момиче. В деня на взрива двамата първи са пристигнали в Горни Лом, но се оплакали по телефона, че не ги пускат. "За Павел най-трудното ще бъде да каже на баба си, че баща му и майка му са сред загиналите при взрива в завода", обясни кметът Красимир Кирилов.

Жената е болна, а Иван и Венера се грижели за нея. Сега това ще трябва да прави Павел.

Плътно до младежа е и 5-годишното му братче Иван. От социалната служба в общината са се поинтересували кой ще се грижи за малкия и са готови да помогнат на Павел в отглеждането на брат му. В момента двете момчета са неразделни.
"Нямаше къде другаде да работят", каза още кметът Красимир Кирилов за семейството. "И се хванаха в този завод. Знаеха, че е опасно, споделяли са ми тревогите си. Но тук нямаме избор - това е единственото предприятие, където може все пак да се изкарат пари за прехраната", призна управникът.

Милка си сменила смяната

45-годишната Милка е от Средогрив. Дълги години живяла със съпруга си, автобусен шофьор, във Видин, където е работила. Тази година се върнала в родното си село, за да се грижи за болната си майка. От лятото започнала работа в завода. "Тя беше в друга смяна, но се прехвърли, за да пътува заедно с Иван и Венера Георгиеви за Горни Лом. Само те тримата от селото ни работят в този завод", обясни кметът Кирилов. "В селото я знаем като много добра и грижовна за близките си жена", каза още той. Милка има 16-годишна дъщеря, която е ученичка във Видин.

Емил фен на моторите

Емил Митков, син на собственика на фирма "Видекс" проф. Валери Митков, е бил любител на високите скорости. Това става ясно от профилната му снимка в социалната мрежа Facebook, на която той е върху пистовия си мотор.
29-годишният мъж е завършил Минногеоложкия университет. Той е бил женен и със съпругата му Диана са имали тригодишно момиченце. Жена му първа пристигна на мястото на трагедията. И тя, както и останалите близки, бяха държани далеч от взривения завод. Младото семейство е обичало да пътува, става ясно от техни снимки в социалната мрежа. Едно от последните им пътешествия било до екзотичния Тайланд. Късно снощи съпругата му си постави черна траурна лента на своя профил в социалната мрежа. Емил Митков е сред управителите на дружеството.

Мишо Дългия бил златното момче на селото

Мишо Дългия - така казват на 26-годишния Михаил Илиев в Горни Лом. Той се оказа единственият местен жител, намерил смъртта си във взрива.

Мишо беше златно дете, казват бабите и плачат за него. Преди години в завода е работил и баща му, а сега в него като лаборантка работи и майка му. Тя била първа смяна и си тръгнала от завода към 1,30. Тогава на смяна застъпил синът й Михаил.

"Втората смяна е на хората от другите места, а първата е горноломската", казват в селото. Защо обаче Михаил се е оказал в смяната на "чуждите", не е ясно. И Михаил, и майка му постъпват в завода заради липсата на друга работа. Михаил завършил гимназия преди години и започнал в завода. Майка му била дълго време безработна, включвали я в различни програми, докато и тя си намерила място в завода. Михаил не е бил женен. Обичал да се разхожда с колата си из селото. Случвало се да спира до някой възрастен човек с тежък багаж и да иска да му помогне, забелязали бабите.

Баба Надка: Частникът не бе добър стопанин

Държаха ни строго, сега няма контрол, разказва жената с 26-годишен стаж във фабриката

Държавата се грижеше повече за нас от частника, казва баба Надка Ангелова. Тя, като повечето си съселяниq е дошла в центъра на Горни Лом, за да разбере какво се случва в завода. В него е изкарала целия си трудов стаж - цели 26 години. Постъпила е през 1972 година и си тръгнала, като се пенсионирала. Заводът е започнал работа през 1970 година. Дотогава същата база била флотационна фабрика.

"Държавата беше по-добър стопанин на завода", твърди възрастната жена. "Тогава ни държаха много строго. Всеки, който си позволяваше да наруши дисциплината, получаваше глоба", допълва тя. Преди всяка смяна ги инструктирали - имало си специален човек, който се грижел само за безопасността на техния труд. "Не ни пускаха да си тръгнем, ако не си почистим работното място и не си измием инструментите. Всяка седмица идваха на проверки от различни контролни органи.

Откакто заводът стана частен, такива строги мерки няма", категорична е баба Надка. "Контролът е занижен, частникът не се грижи за безопасността на работниците", смята тя. Според нея такива рискови производства трябва да си остават държавни. "Не може всичко да става частно", нарежда бабата. Взривът преживяла ужасно. "Първо се чу силен гръм, а след това се разтвориха сами врати и прозорци. Спря и токът", разказва жената за времето около 17 часа в сряда.

Оперираха една от ранените

Три са пострадалите от взрива жени. Едната е прегледана и освободена, а две са настанени в болницата в Монтана с рани и натъртвания. На Анита Михайлова, съпруга на кмета на селото Илиян Михайлов, се наложило да бъде направена операция на счупената й ръка. Сега лежи в хирургическото отделение на болницата. Другата - Жасмина Стоянова, разказа, че по време на взрива е била на портала, показвала е пропуска си за излизане. Взривът бил толкова силен, че ударната вълна я повалила на земята. Около нея хвърчали осколки от мините. Те наранили и двете жени. И двете не знаеха колко и кои са били на смяна в цеха вътре. Ние бързахме да се приберем, малко да бяхме закъснели, щяхме много да пострадаме, каза г-жа Стоянова. Според тях, порталът се намира на 700-800 м от взривения цех. Щом на такова разстояние пострадахме, какво е било на хората вътре, чудеха се и двете жени.

Румен криел от жена си какво точно прави

На въпросите ми какво работиш в завода в Горни Лом, съпругът ми Румен отговаряше: "По-добре да не знаеш какво". Това сподели през сълзи 41-годишната му съпруга Кристина Ръбина. В трагичната сряда Румен излязъл от къщи в 13 часа - тогава минавал микробусът, който ги превозвал от Монтана до завода в Горни Лом. Когато бил първа смяна, ставал в 4 часа, защото превозът тръгвал в 5 часа. От 1 часа миналата нощ тя го чака в Горни Лом да излезе от взривилия се завод. 44-годишният Румен постъпил в завода преди два месеца и половина. Останал без работа, а имат студент на 21 години. Трябвало да го издържат и Румен започнал в завода за боеприпаси. "Съзнаваше, че това, което работи, е опасно. Често го питах какво работиш точно, а той ми отговаряше: по-добре да не знаеш. Смъртта му е толкова неочаквана, че не мога да я приема за истина", каза покрусената Кристина. Отскоро тя останала без работа. Досега са разчитали на парите на Румен. Те не били много - последния месец донесъл само 250 лв., защото нямали работа. Какво ще правят отсега нататък, пита се и плаче младата жена.

Делото за "Петолъчката" зацикли

Делото за трагедията при взривовете край "Петолъчката" тече трета година, но още няма присъди и на първа инстанция. Ямболският районен съд отложи делото за експлозията за декември 2014 година. Това стана буквално два дни преди новата трагедия край село Горни Лом. На 5 юни 2012 година при взривовете край "Петолъчката" загинаха трима души, други 10 бяха ранени, а щетите се оценяват на 62 милиона лева. Прокуратурата повдигна обвинения на собственика на базата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работата с взривни вещества и така се е стигнало до експлозията. Делото бе отлагано вече четири пъти. И последния път причина за отлагането е неподготвената комплексна експертиза. Процесът в ямболския районен съд се гледа при закрити врата, заради опасност от разгласяване на държавна тайна.

Инженер Цокин учил в Русия

Сред затрупаните е и директорът на завода инж. Валери Цокин. Той е на 45 години, минен инженер, получил образованието си в Санкт Петербург, Русия. Има съпруга и син. Всички го описват като много способен, отдаден на работата си висококвалифициран специалист и много добър човек. От ръководството на фабриката е и Мирослав Чернев. Сред загиналите е Христо Каменов, на 25 години, от Монтана. От същия град е и Петър. Работници разказват, че веднъж напуснал завода, но отчаян от глада в региона, току-що се върнал на работа в цеха. Всички те слабо се познават помежду си заради невероятното текучество. "Мизерна работа. Там работят за никакви пари. Но след като имат семейства, какво да правят. Но по-добре е да си жив. Беден, но жив", каза вчера един от работниците. Останалите жертви на трагедията са от село Превала и Чипровци, но техните имена още не са обявени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай