Зоопарк сложи в клетка чанта от крокодилска кожа

Тя е била конфискувана от гранични служители на летище в Лондон

Зоопарк сложи в клетка чанта от крокодилска кожа | StandartNews.com

Чанта от крокодилска кожа стана атракция в Лондонския зоопарк.

Снимката е изложена като експонат в отдела за влечуги. Тя стана изключително популярна в социалните мрежи и предизвика голям брой реакции, съобщи Би Би Си. Изделието е направено от кожата на застрашения от изчезване сиамски крокодил.

Чантата е била конфискувана от гранични служители на летище в Лондон през 2018 г. и предадена на зоологическата градина, за да привлече общественото внимание към щетите, които човекът нанася върху животинското многообразие с незаконната търговия с диви животни по целия свят.

В зоологическата градина в британската столица няма сиамски крокодили. В света са останали само между 500 и 1000 индивида поради загубата на местообитание и лов заради ценната им кожа.

Въпреки че чантата е поставена в експозицията на парка отдавна, туитът, качен от посетител, наново предизвика интерес към идеята на управата на Лондонската зоологическа градина.

"Имаме фантастични животни тук, но именно чантата привлече вниманието на хората", каза кураторът на влечугите и земноводните д-р Бен Тапли пред Би Би Си. "Искаме да образоваме нашите посетители за този проблем и да създадем тема за разговор. Всичко, което хвърля светлина върху незаконната търговия, си заслужава усилията."

Естественото местообитание на сиамските крокодили са бавно течащите реки в Югоизточна Азия и Индонезия. Но популацията им е силно засегната от търговията на крокодилска кожа от средата до края на ХХ век, а впоследствие и от ускоряващата се промяна на околната среда.

Лондонският зоопарк работи с правителства и общности по целия свят, за да защити дивата природа, да подпомогне правоприлагането, насочено срещу мрежите за трафик на животни и да намали търсенето на застрашени видове за търговска цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай