Журналисти защитават свободата на словото

АЕЖ- България излезе с отворено писмо до Михаил Миков

Журналисти защитават свободата на словото | StandartNews.com

София. Асоциацията на Европейските журналисти-България написа открито писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков. В него ясно пише, че неговата позиция за манипулативно отразяване на протестите от страна на част от медиите в страната, е „недопустима и представлява опит за цензура". Според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура, пишат още колегите.

 

До 14 часа писмото на асоциацията е подписано от 70 журналиста. То е отворено за подкрепа от всеки колега, който е съгласен с твърденията в него.

„Законът за радиото и телевизията не допуска "политическа и икономическа намеса в дейността на радио- и телевизионните оператори". Това пък пише в декларация на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с упрека на Михаил Миков, че водещи медии у нас отразяват тенденциозно протестите в страната. „Членовете на Съвета за електронни медии подкрепят и са солидарни с журналистите в правото им сами да формират програмното съдържание според професионалните си стандарти при гарантирана редакционна независимост и свобода на словото в страната. Техен дълг е да предоставят обективна и изчерпателна информация от всички и за всички в обществото. Ограничаването й би било цензура, която законодателят е забранил, включително и за себе си", пишат още от СЕМ.

Ето пълния текст на отвореното писмо на АЕЖ-БЪлгария до Михаил Миков:

Уважаеми г-н Миков,

Във Вашето обръщение, излъчено в сряда по БНР и БНТ, призовахте медиите и журналистите за "отговорно поведение". Обвинихте "много телевизии", че допринасят за ескалацията на напрежението. Напомнихте "на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии", как би следвало да отразяват ситуацията в "столицата и страната".

Ние, журналисти от различни медии, сме категорични, че подобна позиция - посочване на "правилната" и заклеймяване на "неправилната" журналистика, при това изразена в качеството Ви на председател на българския парламент, е недопустима и представлява опит за цензура и сплашване.

От своя страна бихме искали да Ви напомним, че според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

Свободата на словото е един от фундаментите на демократичното общество. То е задължително условие, без което нито обществото, нито отделните граждани могат да се развиват. Още преди 17 години Конституционният съд прие, че свободата на словото не защитава само "информация" или "идеи", които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да било друга част от населението. Това е така, защото такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта.

Ние, подкрепилите това писмо, нямаме нужда от "напомняне" от представители на държавната власт как да вършим своята работа – независимо и обективно. Ще продължим да го правим, така както сме го правили и преди Вашето обръщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай