Журналисти под прицел

Подозират умисъл в палежа на колата на Шикерова

Журналисти под прицел | StandartNews.com

"Внимавай какво говориш!" - това страховито послание изниква от само себе си при всяка новина в полицейската хроника за журналист на прицел. Последният пример - в понеделник вечер изгоря личният автомобил на репортера и водещ от bTV Генка Шикерова. Няколко месеца по-рано бе нападната и пребита посред бял ден колежката й от Нова ТВ Люба Кулезич. След покушението журналистката едва не ослепя. Година по-рано пък бе открадната колата на водещия от "Здравей, България" Виктор Николаев. Вчера от Българския хелзинкски комитет (БХК) признаха, че са притеснени, че разследванията срещу журналисти буксуват. Като се започне от взривяването на автомобила на Сашо Диков през 2011 г., мине се през убийството на Боби Цанков през 2010 г., побоя над Огнян Стефанов през 2008 г., нападението над Асен Йорданов през 2007 г., и се стигне до бомбата в дома на Васил Иван през 2006 г.

Драсналият клечката на колата на Генка Шикерова е действал с умисъл - това е водещата версия, по която работят криминалистите. По случая се води досъдебно производство, което трябва да установи причините, начина и извършителите на палежа. Самата Шикерова също потвърди в ефира на bTV, че колата й е била подпалена умишлено. От началото на септември тя води "Тази сутрин" в тандем с колегата си Константин Караджов, след като екранната двойка Анна Цолова - Виктор Николаев се премести в Нова ТВ.

Инцидентът с колата на Генка е станал около 20,30 часа в понеделник вечер. Пежото, модел "308", пламнало пред дома й в столичния кв. "Гео Милев". Съседи безуспешно опитали да потушат огъня.

Пламъците угасили пристигналите на място пожарни екипи. Но предната част на пежото е напълно изгоряла.
Полицията работи по версията за умишлен палеж, но засега разследващите не са категорични, че Шикерова е станала мишена заради телевизионните си изяви. След инцидента водещата е дала показания. Партньорът й Константин Караджов отбеляза, че "само може да се гадае за умисъла" на престъплението. А вчера в ефир Шикерова благодари на съседите си, които са помогнали при гасенето на пожара. Рамо пък й дадоха зрители, които се включиха по телефона. Една от версиите на нейна почитателка бе, че журналистката "говори винаги истината и е засегнала хора, които не ги харесват".

Палежът на колата на Шикерова е опит за сплашване, смятат от Българския хелзинкски комитет. "Генка Шикерова отскоро води заедно с Константин Караджов сутрешния блок на bTV. За това кратко време тя проведе няколко знакови и остри интервюта с представители на настоящата и предишната власт, в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан и бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова (правейки остра оценка на управлението на Бойко Борисов)", се посочва в отворено писмо на организацията, адресирано до главния прокурор, шефа на СДВР и медиите.

"Настояваме този очевиден опит за сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата, да срещне бързо и професионално разследване, което да доведе до установяване и задържане на извършителите и поръчителите", поиска комитетът. "Ефективното разследване на нападенията над журналисти следва да е основна гаранция за свободата на изразяване. Липсата на такова води до тежки последствия както за журналистическата професия, така и за цялото общество", смятат още от БХК. За бърза развръзка по случая "Шикерова" настояха и от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

Вече година търсят тойотата на Виктор

Вече почти 1 г. няма ни вест, ни кост от откраднатата "Тойота Версо" на водещия Виктор Николаев. Колата му беше задигната на 12 октомври 2012 г. на метри от сградата на МВР в центъра на София. Кражбата стана по време на засиленото полицейско присъствие в столицата заради футболната среща между Дания и България.

Няма и следа от нападателя на Кулезич

3 месеца след побоя на Люба Кулезич нападателят все още не е разкрит и заловен. В средата на юни тя бе пребита посред бял ден, приеха я в "Пирогов" с ожулване, оток и рана в дясната част на главата. Лекарите се съмняваха, че ретината на окото й е отлепена, но по-късно се разбра, че ударите не са били фатални. Тогава Кулезич заяви, че поръчителят й се е почувствал унизен от нея и затова е решил в отговор да я унизи. Люба отказа охрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай