Жена роди 3 пъти на 29.02

Датата създава трудности на родените на нея през високосна година

Жена роди 3 пъти на 29.02 | StandartNews.com

Да празнуваш рожден ден на 29 февруари е европейското първенство по футбол или лятната олимпиада - трябва да го чакаш цели 4 години. Днес е такъв ден, защото 2020 г. е високосна, а през лятото й са Евро 2020 и олимпийските игри в Токио. Според АФП около 5 милиона души в цял свят днес празнуват своя рожден ден.

Но за родените на този особен ден освен няколко предимства като това да избират в останалите години между две дати за ЧРД - 28 февруари или 1 март, има и някои неудобства във всекидневието. Като например да обясняваш отново и отново на околните, които не са запознати защо този ден е толкова особен, какво е високосна година и как този ден се дължи на обикалянето на Земята около Слънцето за 365,2422 дни. За да бъде доизпипан съвременният календар, в него е бил вмъкнат един ден, който се появява на всеки 4 години, като само високосните години имат 366, а не 365 дни. Събраните така за 4 г. допълнителни часове се добавят към календара в края на февруари, а не в края на декември например, защото в древността първият ден от годината бил през март, а не през януари.

В Книгата за рекордите "Гинес" във връзка с тази дата е вписано едно забележително семейство от Норвегия - фамилията Хенриксен, която не празнува често рождените си дни. Защото три деца са родени на 29 февруари - Хайди през 1960 г., Олав през 1964 и Лейф-Мартин през 1968 г. Тяхната майка Карин упорито отказва да разкрие своята "тайна“.

Пред родените на 29 февруари има и административни неудобства, особено ако въпросният ден липсва в някои бази данни. "Всяка година правителството ми връща данъчната декларация с обяснението, че не съм попълнила добре рождената си дата. Сякаш данъчните служби не знаят, че има и 29 февруари", споделя пред "Паризиен" Жеси.

Още по-труден се оказал изборът пред Сандрин, както сама свидетелства пред "Хъфингтън Пост": "Получихме учтиво писмо през септември, в който ни информираха, че родените до 28 февруари трябва да се запишат в изборния списък преди края на годината, за да могат да гласуват за президент, а родените след 1 март трябва да се регистрират в началото на януари. Но нито дума за тези, родени на 29 февруари. Отидох в кметството и след 15-дневно чакане, тъй като те не знаеха какво да направят, трябваше лично кметът писмено да разреши моята регистрация."

Патрисия и Ан-Мари пък били принудени да "променят" рождената си дата на 28 февруари, защото компютрите, съответно в библиотека и в болница, не приемали "несъществуващата" дата 29 февруари.

Във Великобритания и в бившата й колония Хонконг, когато роден на 29 февруари човек навършва 18 г. в година, която не е високосна, административно това се отчита на 1 март, докато в Нова Зеландия рожденият ден се "издърпва" на 28 февруари според правилника за издаване на шофьорски книжки.

От 1967 г. е прието комиксовият герой Супермен да празнува рождения си ден на 29 февруари, но не и Кларк Кент. На 29 февруари са родени личности като Джоакино Росини, Херман Холерит, създател на IBM, и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай