Жълт код в почти цялата страна

Жълт код в почти цялата страна | StandartNews.com

София. Жълт код е обявен в почти цялата страна. Той е за обилни валежи и много силен вятър.

В областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска времето ще бъде потенциално опасно заради силен вятър, в следствие на което е обявен жълт код. Там ще духа северозападен вятър с пориви, достигащи 20/24 метра в секунда.

Жълт код за обилен валеж, придружен със силен вятър, има за Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска и Варненска област. Там валежите ще са значителни, сумарни количества до 25/30 литра на квадратен метър. Вятърът на тези места също ще се усили. Сутринта той ще е от северозапад, а през деня – от север. Поривите му ще са около 20 метра в секунда.

Пристанище Варна е затворено за маневриране на ненатоварени кораби поради силния вятър. Вълнението в района на пристанището е слабо и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията. Вятърът в района на порта е силен от запад, вълнението на морето е около три бала.

В Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска, Смоленска, Старозагорска и Пловдивска област кодът е за обилни валежи от дъжд със сумарни количества до 20/25 литра на кв. м.

За Югозападна България кодът е зелен. Там температурите ще се понижат, минималните ще са между 9° и 14°, а максималните между 11° и 16°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай