Жалбите срещу изборите в Турция влизат в КС

Жалбите срещу изборите в Турция влизат в КС | StandartNews.com

София. Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество двете жалби на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), внесени от ГЕРБ, става ясно от публикуваните определения, приети единодушно.

В тях се иска касиране на резултатите от гласуването в Турция заради нарушения.
С две определения юристите допуснаха за разглеждане по същество двете жалби на партия РЗС и НФСБ, внесени от ГЕРБ.

Докладчици са Благовест Пунев и Пламен Киров.
КС разпорежда да се изискат от ЦИК заверени преписи от избирателните списъци и секционните протоколи за гласуването във всички избирателни секции в Турция, както и на гласували лица без изборни права - непълнолетни, под запрещение или изтърпяващи наказание "лишаване от свобода".

Съдът ще изиска от МВР да провери колко души от включените в избирателните списъци и гласували в Турция разполагат с валиден български документ за самоличност и колко от гласувалите, които нямат такъв, са подали заявление за издаване на нови документи до 12 май. КС ще изиска от посланика на България в Турция информация за организацията и реда на гласуване в секциите.

Назначена е и тройна съдебна експертиза, която да отговори колко от включените в основния избирателен списък на 86-те секции в Турция са гласували на тези избори и колко не са и в колко от избирателните секции в Турция са гласували повече от 935 души и какво е числото на гласувалите отгоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай