Земетресение разлюля Източна България (ОБЗОР)

Земетресение разлюля Източна България (ОБЗОР) | StandartNews.com

4,2 по Рихтер удари Сливен и Нова Загора

Паника от вторични трусове затвори училища и детски градини

Земетресение изплаши жителите на Нова Загора вчера. Трусът беше със сила 4,4 по скалата на Рихтер. Няма място за паника, успокоиха от БАН. В същото време американски учен прогнозира, че след земетресенията в Япония и Еквадор може да последва нов гигантски трус.

Земетресение с магнитут 4,4 по скалата на Рихтер разлюля няколко града в Източна България и принуди хората панически да напуснат работните си места, а децата да избягат от училище. Паниката бързо обзе жителите на Нова Загора, Сливен и Стара Загора, където трусът бе усетен най-силно. Родителите тръгнаха да прибират децата си от училища и градини. Работодатели освободиха служителите си. Мнозина решиха да вземат семействата си и да напуснат градовете, докато земните недра се успокоят. В градовете плъзна слух за възможен още по силен земетръс, което допълнително нагнети напрежението. И тъкмо хората се бяха успокоили, когато втори трус разлюля земята. Той бе регистриран около час и половина след първия, с магнитуд 2,5 по Рихтер.

Епицентърът е в село Полско Пъдарево, в близост до магистрала "Тракия". Люлеенето на земята накара и много шофьори да спрат автомобилите си и трафикът по иначе натоварения аутобан също почти замря. Трусът е с дълбочина 2 км, а епицентърът е регистриран на 34 км източно от Стара Загора, обясниха пред "Стандарт" от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Първото земетресение е в 9.45 ч, а вторични трусове е имало около 10.39-10.41 часа. В 13.38 ч е усетен и трети трус с епицентър югоизточно от Нова Загора, близо до село Полско Пъдарево и Графитово, с дълбочина 1,4 км. Първо е евакуирано 6-то училище в Стара Загора, след което експерти са правили обследване на сградата за нанесени щети. След като такива не са били открити, децата са прибрани обратно в сградата и училищният процес е бил възстановен, съобщиха от общината. В Сливен земетресението е било с магнитуд от 4,2 по Рихтер. Няма данни за сериозни щети и разрушения, както и за пострадали хора, съобщиха от полицията в Сливен. Веднага след труса всички деца бяха изведени от детските градини и училищата в Нова Загора. Беше задействан планът за евакуация, обяви зам.-кметът Ивайло Енев.

"Беше много кратко и много силно се усети, сякаш някакъв взрив, така го почувствах", каза кметът на Нова Загора Николай Грозев, по чието разпореждане всички общински служители също напуснаха сградата на администрацията. От община Нова Загора уточниха, че са дали разпореждане в детските градини децата да не спят следобед, а да си играят.

По този начин по-лесно ще бъдат изведени при план за евакуация, уточни пред "Стандарт" Севдалин Спасов, който отговаря за действията при кризи в община Нова Загора. Щетите от първия трус са два паднали комина, каза Спасов.

Оказа се, че единият комин е на историческия музей в Нова Загора. Има и паднала мазилка на един от блоковете. Кметът на Полско Пъдарево Диньо Димитров заяви, че няма щети и пострадали в епицентъра. Последното толкова силно земетресение в селото е било през 1979 година. От тогава не сме имали подобен трус, каза кметът. В Сливен бяха усетени два кратки труса в рамките на 3 сек. По-силно са го почувствали хората на по-високите етажи. В града обаче нямаше прекъсване на учебни занятия и работен процес.

Кметът: Беше като гръм, всичко кънтеше!

"Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради", каза кметът на Нова Загора Николай Грозев. Информацията от БАН, с която градоначалникът на Нова Загора разполага, е за два труса, вертикални. Единият с епицентър северно от Нова Загора в района на Кортен, другият - на юг към село Пъдарево. Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които са се оплакали. По думите му, всичко е нормално.

"Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебният процес. Сред населението няма паника", каза още Грозев. "Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения", допълни кметът.

Експерт: Опасни са над 6-а степен

Земетресения от категорията 4-5 степен не са опасни и често не предизвикват сериозни щети. "Няма никаква опасност за населението след вчерашния трус", успокои хората проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН пред бТВ. Той обясни, че земетресенията в категория 4-5 по скалата на Рихтер се определят като "слаби", след 5 се водят "умерено силни", а чак след шеста степен има сериозно въздействие върху инфраструктурата (при 5.6 по Рихтер в Перник през 2012 г. имаше щети в редица населени места - б.р.).

През последния месец в района на Нова Загора е имало няколко по-слаби труса, най-сериозният от които - с магнитуд от 3.5 по Рихтер. Според професора разломната структура няма общо с тази в района на Чирпан и Пловдив, свързвана с по-силни трусове.

Учени плашат с нечувано бедствие

Поредицата от стихии, които удариха света, вещаят нова драма

Поредицата земетресения, които удариха няколко различни региона по света в разстояние от едва няколко дни, може да вещае ново мегаземетресение, предупреждава американски учен, цитиран от в. "Дейли мейл".

Изданието посочва, че освен двата труса в Япония в четвъртък и този в Еквадор в събота, земетресение от 6,1 по Рихтер е било регистрирано и в тихоокеанския остров Тонга. Според Роджър Билам от Университета на Колорадо това може да вещае още по-голямо бедствие в близкото бъдеще. "Настоящите условия може да предизвикат най-малко четири земетресения с магнитуд над 8", посочва той. "А ако те закъснеят, акумулираното напрежение през вековете може да провокира още по-катастрофални мегаземетресения", добавя специалистът.

Британският вестник добавя, че през миналата седмица са регистрирани още няколко земетресения в различни райони - Филипините, Вануату и Мианмар.

Според Геологическия топографски институт на САЩ мегаземетресенията са редки, но не са невъзможни. Учените обясняват, че засега не могат да определят зона, в която може да стане земетресение от 10 по Рихтер. Те обаче предупреждават, че вероятността не може да бъде напълно изключена, тъй като сеизмичната активност се измерва едва от 100 години.

Феномен: Дъжд от метеори ни залива в петък

Комета и метеори летят към Земята. Кометата Panstarrs и метеорният поток "Лириди" навлязоха в земната орбита в неделя. Те ще могат да бъдат засечени в небето през следващите два месеца, съобщиха астрономи.

В астрономическата лаборатория в Силистра вече се готвят да наблюдават небесните феномени. Най-добре падащите звезди ще могат да бъдат проследени с телескоп или бинокъл на 22 април, петък, когато те ще преминат над Земята на височина 71 градуса над хоризонта, обясниха учените.

Падащите звезди идват към нас от съзвездието Лира. Те се движат със скорост 49 км в секунда и в пиковия 22 април ще се устремят към Земята с гъстота 15 метеора на час. Метеоритите обаче не са опасни, защото, навлизайки в земната атмосфера, те изгарят на височина 100 км над повърхността на нашата планета, успокояват учените. Дъждът от падащи звезди ще се сипе нощем от небето до 11 юни, когато се очаква явлението да изчезне отвъд земния хоризонт.

Астрономите от крайдунавския град са готови да проследят звездния дъжд и поредната комета. Обсерваторията ще осигури възможност ученици и граждани да наблюдават рядкото небесно явление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай