Земен поклон към героите

Земен поклон към героите | StandartNews.com

Бъдещето се гради върху научените уроци от историята, каза президентът

България се поклони пред героите си, загинали за Отечеството. Тържествената проверка-заря по повод Националния празник – 3 март събра на площад. "Народно събрание" държавния елит. Премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, Негово Светейшество Патриарх Неофит, кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, министри и народни представители от различни политически партии, главния мюфтия Мустафа Хаджи, видни общественици и интелектуалци застанаха на колене пред паметта на светините ни. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята, мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите, каза държавният глава Росен Плевнелиев в словото си.

"Кризи е имало и ще има. Хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях. Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства", заяви президентът.

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на чужда агресия", каза Плевнелиев.

"От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин, зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите", посочи държавният глава.

И завърши: "Само така, като свободни и горди хора, в 21 век ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие. И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай