Неделя,

Завърши 1-ви кръг на конкурса за Европейска столица на културата

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Обявиха резултатите от първия тур на надпреварата за Европейска столица на културата. В следващия кръг продължават София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Това стана ясно в зала "Сцена 17" на Министерството на културата, където се проведе пресконференция по повод приключването на първия етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.

В брифинга участие взе и Стийв Грийн от Обединеното кралство, който е председател на Международното жури за подбор, определило кои от 8-те български града-кандидати, ще продължат напред в конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 в България. На пресконференцията присъстваха и наблюдатели от Генералната дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия. Журито е съставено от 13 утвърдени експерти в областта на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града. В рамките на заседанията на журито делегати от всеки един град – кандидат представят пред журито заслугите и предимствата на техния град. На базата на представянията и документите за кандидатстване, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръки към градовете, преминаващи на втория етап.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички