Затвориха Старосел

Затвориха Старосел | StandartNews.com

Културното министерство спасява гробницата

Знаменитата тракийска гробница в Старосел е затворена аварийно. Известната още и като Четиньовата могила е в бедствено състояние заради постояннодействащо свлачище, активирано от последните валежи напоследък. Стотиците туристи, решили да я разгледат през почивните дни, бяха връщани, видя "Стандарт".

"Веднага след като получихме информация за създалата се ситуация, от инспектората на министерството изпратихме комисия", заяви вчера доц. д-р Бони Петрунова, зам.-министър на културата. Тя бе категорична, че веднага след празниците ведомството ще отпусне пари, за да се оправят нещата. Миналата година Министерството на културата даде целево 400 000 лева за Старосел, но укрепителните работи не бяха завършени.

"От вас научавам, че гробницата е затворена. В първия работен ден ще проверя за какво става въпрос", каза кметът на Старосел Иван Жутев. Той още от лятото алармира, че уникалната тракийска могила се нуждае от средства.

"Ще се опитаме да включим и археологическите обекти в брюкселската програма "Солидарност", предназначена за подпомагане на пострадали от природни бедствия региони в Европа", каза още доц. д-р Бони Петрунова. Паралелно с това ще внесе в Народното събрание законопроект за създаване на един авариен фонд за археологическите находки. По думите й в него все пак трябва да участват не само държавата, но и общините, както и частният бизнес, който печели пряко от обектите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай