Затварят мина "Черно море"

Затварят мина "Черно море" | StandartNews.com

Мина "Черно море" ще спре работа днес. Очаква се общото събрание, свикано от синдикатите, да вземе окончателното решение  за затваряне на предприятието. То дава препитание на близо 300 миньори. Затварянето на мината не е нова тема, тъй като през годините тя често изпитваше финансови затруднения. 

През 2015 г. работещите в "Черно море" миньори не веднъж протестираха поради забавяне на заплатите. 

 Като причина за проблемите с възнагражденията почти винаги бяха изтъквани нередовните плащания на ТЕЦ-Сливен към бургаското предприятие, припомня БНТ. Според миньорите цялата държава вече се е отказала да развива минното дело и не прави нищо за сектора. 

"Съдбата на нито един миньор не ни е безразлична", коментира по-късно темата енергийният министър Теменужка Петкова. "За нас е много важно миньорите да се чувстват достойни за труда, който полагат", уточни тя. От ведомството са разбрали за намерението на концесионера да преустанови дейността на мината в петък. Изтъкнатите причини в него за икономически необоснованите условия и загубите, генерирани от дружеството.

„На първо място ще направим ревизия на запасите в мината, за да видим дали са достатъчни. Ако това е така, ние ще пуснем нов търг и ако се яви инвеститор, който желае да продължи концесията, ние ще я предоставим. То това е воля на частен собственик и дружество. Ние не можем да накараме никой да работи на загуба, след като така се твърди", обясни министърът. По нейните думи, с Министерството на труда ще се водят разговори за останалите без работа миньори. Петкова се надява да им бъдат изплатени всички обезщетения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай