Защо е опасно да чистим ушите си

Отсъствието на ушна кал увеличава шанса ушите да се инфектират

Защо е опасно да чистим ушите си | StandartNews.com

Чистенето на ушите от ушна кал с памучни тампони е не само безполезно, но и опасно, заяви пред радио „Спутник“ отоларингологът Иван Лесков, предаде БГНЕС. Според него отсъствието на ушна кал увеличава шанса ушите да се инфектират.

От най-ранна възраст родителите учат децата си да си чистят ушите, но рядко изтъкват, че това трябва да се прави само от ръба на ухото, без да се прониква навътре. Лесков уверява, че все по-често има пациенти, които са наранили ушния си канал с памучни тампони.

"Всъщност секретът в ушите е необходим, макар и в малко количество. Той защитава кожата на ушния канал. Кожата там е различна от тази на други места по тялото ни. Ушният канал има по-големи пори, поради това има по-голям риск от заразяване. Например, след къпане в не много чисти водни басейни, хората получават инфекции. Именно малки количества ушна кал предпазва от инфекция", обясни лекарят.

Отоларингологът казва още, че не е необходимо да се страхуваме, че ще оглушеем от голямо количество ушна кал. За това се е погрижила човешката физиология. "Самата ушна кал се отстранява периодично, докато дъвчем. Така секретът излиза и става на входа на ушния канал. Именно тогава го виждаме и казваме, че „ушите са мръсни”. Тогава можем да го почистим, но в никакъв случай не прониквайте с тампоните за уши дълбоко”, съветва Лесков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай