Защо Джон Ленън ненавижда „Let It Be“

Докато я записвахме, минахме през ада, разказва приживе музикантът

Защо Джон Ленън ненавижда „Let It Be“ | StandartNews.com

Джон Ленън ненавижда „Let It Be“ – един от най-големите хитове на „Бийтълс“. Докато записват албума с песента, споровете и скандалите са толкова грандиозни, че четиримата „преминават през ада“, разказва приживе самият музикант. Ленън и Пол Макартни винаги са имали различен стил в композирането и писането на текстове, но в онзи момент са на толкова полюсни мнения, че дори не могат да се дишат в студиото. Макартни е изморен от експериментите на Ленън, а Джон нарича творбите на колегата си „музика за старци“. И когато през 1969-а Пол показва на другите в групата „Let It Be“ и им обяснява, че е вдъхновен от сън с покойната си майка, Джон дори не иска да чуе мелодията. А когато все пак надава ухо, отсича, че не подхожда за „Бийтълс“ и обвинява Пол, че едва ли не е копирал „Bridge Over Troubled Waters“ на Саймън и Гарфънкъл. Но бърка – „Let It Be“ е записана 10 месеца преди „Bridge Over Troubled Water“.

Има и още причина за негативните коментари на Джон – споменаването на Дева Мария в „Let It Be“.  Ленън винаги е бил известен със своята антирелигиозна ярост и е презирал текстовете, които дори само теоретично биха могли да се тълкуват в този смисъл.

Независимо от пренебрежителното отношение на Джон Ленън, „Let It Be“ бързо става култов хит. На 11 април 1970 заема първо място в Billboard Hot 100. Това е 19-та песен на „Бийтълс“ в класацията. Малко след това групата се разпада. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай